Днес се навършват 169 години от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев. Кулминацията на честванията бе в родния му град Калофер. Десетки жители и гости на града сведоха глави в знак на почит пред неговия паметник и изкачиха множеството от ремонтирани стъпала на мемориалния комплекс Христо Ботев. Посланията на най-превеждания поет по света Христо Ботев развълнуваха поколения българи по време на честването на 169-та година от неговото рождение:
Лора Илиева: "Велика личност, велик дух, велик революционер".
Иванка Шопова: "Жив е той жив е, там на балкана потънал в кърви лежи и пъшка, юнак в дълбоки от кърви рана, юнак в младост и сила мъжка..."
Неделчо Неделчев: "Ние сме се появили на света преди хората, българите и сме оцеляли благодарение на това, че сме имали хора като Ботев".
Директорката на НМ "Христо Ботев" посочи, че творчеството на поета продължава да бъде актуално, защото ни кара да се замислим какво трябва да направим, за да се почувстваме повече българи:
Ася Николова - директор на НМ "Христо Ботев": "Едно от най-силните послания на Ботев за което ние толкова рядко се сещаме е една мисъл от едно негово писмо нека първо бъдем човеци, после патриоти ...и българи.. "
Докоснати от личността на Ботев, българският екип на известното списание Natioanal Geographic преди месец публикува голяма статия за поета и революционер и посвети изданието си на него. По стъпките на Ботев и 70-тия юбилеен поход тръгнал и фотографа на списанието Краси Андонов:
Краси АНДОНОВ - "Ботев е един стимул, който в огромна степен мотивира хората дори да живеят".
Годишнината от рождението на Ботев бе отбелязана на много места в страната. Във Врачанско село Зверино възстановиха традицията да се хвърля кръста в река Искър, след което да се играе мъжко хоро във водите на реката. В столицата 7 годишно момче рецитира стих написан за Ботев от своя съученичка.