Плавно покачване на заболеваемостта в Пловдивска област показват данните на РЗИ от последната седмица. Към днешна дата тя е 112,8 на 100 хиляди души, съобщиха от Медицинския областен щаб. Отчита се и увеличаване в броя на хоспитализираните.


"През последните пет дни заболеваемостта е над 100 на 100 000 души. Следи се ситуацията в цялата област. Не бива да всяваме паника, но и в никакъв случай да се успокояваме. В момента 70 процента от легловата база е все още свободна. Имаме готовност при нужда отново да разкрием до 1200 легла за болните от ковид – колкото бяха преди редуцирането им “, заяви Дан Каназирева.

Според Областната информационна система свободните легла към днешна дата са 535, от които 55 интензивни. 308 пациенти са на болнично лечение, като през последното денонощие от Спешна помощ са хоспитализирани 10 души.

Областният управител допълни, че в региона с ускорени темпове продължава ваксинацията. До момента са имунизирани 5770 медици, като на половината от тях са поставени двете дози. В момента се поставят ваксините и в социалните заведения в региона.

В общините Кричим, Перущица, Стамболийски и Хисаря е започнала имунизацията на учителите и персонала в учебните заведения. Утре стартира ваксинацията в Раковски и Първомай, а в сряда в училищата в Пловдив и останалите общини.
По думите на д-р Сийка Димчева от РЗИ заявилите желание да бъдат ваксинирани - сред педагогическия и непедагогически персонал - в областта са 3126 души, от които 1093 са от ВУЗ-вете.

„Това са първоначални данни, като в процеса, желаещите се увеличават“, допълни д-р Димчева. Тя съобщи още, че в областта е приключила кампанията в учебните заведения за изследване за коронавирус с антигенните тестове. От подлежащите 6845 са били изследвани 5996 души /педагогически и непедагогически персонал/, което е 87%. Сред тях положителен резултат са дали 6 учители и 1 служител.
От РЗИ казаха, че на територията на областта се подготвя трета фаза.

От здравната инспекция съобщиха, че за периода 6.02 - 8.02.21 на територията на Пловдивска област има 111 новодиагностицирани случаи на COVID-19. Регистрираните в Националната информационна система са общо 20633.
От тях в общините: Карлово – 1145, Хисаря – 247 и Сопот – 216.