Туристическият бизнес в курортния град Хисаря поиска подкрепата на държавата и местната власт, за справяне с тежката финансова криза след извънредното положение. Собствениците на спа комплекси, хотели и къщи за гости посочиха, че трябва държавата да рекламира не само черноморието, но и спа дестинациите.

"Ваучерите за хората от първа линия са добра мярка, която би подпомогнала много туристическия сектор, както и облекчаване на местните данъци и такси", посочиха управителите на спа комплекси и хотели в курортния град.

Кметът на Хисаря инж. Пенка Ганева каза, че вече има две входирани заявления с искане за облекчения, но посочи решение трябва да вземе Общинския съвет, а подходът ще бъде индивидуален и съобразен с конкретното искане от страна на бизнеса.

Областният управител Дани Каназирева подчерта, че туризмът е сред приоритетните сектори в региона.

„Сега е много важно всички заедно, държавни, общински институции и туристическия бизнес, както преминахме през кризата с епидемията, така да преодолеем последиците от нея. В това число, изключително важно е да успеем да спасим туристическия сезон и максимално да намалим щетите от кризата върху бранша. Специално в нашата област – Пловдив, трябва да използваме предимството си, че се справяме много добре с пандемията и да се рекламираме като сигурна дестинация“, каза Каназирева.

Тя посочи, че още в началото на годината, областна администрация активно работи по два важни инфраструктурни проекта, които са свързани с община Хисар и насочени към създаване на по-добри условия за развитие на туризма.

„ До края на август очаквам да започне цялостен ремонт на пътя до Хисаря от село Черничево до село Дуванлии. Активно работим и за довършване на ЖП надлеза до Хисаря", посочи областният управител.

Заместник-министър Георгиева съобщи, че по предварителните данни на Единната система за туристическа информация от началото на годината до втори юни, пренощувалите в местата за настаняване в Хисар са малко над 37 хиляди, като повечето са българи, но е имало и гости от Русия, Турция, Гърция и Украйна. Реализирани са над 64 хиляди нощувки.

„ Това означава, че независимо от трудностите, има интерес към община Хисар и възможностите за туризъм, които се предлагат тук – медико, балнео и спа. Наша обща е задачата да поддържаме този интерес, да го направим устойчив и постепенно да преодолеем кризата", подчерта Георгиева.

.
По време на срещата директорът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков, разясниха конкретните изисквания към хотелиерите и ресторантьорите.