Публикуваме целият текст с правото на отговор на медицинския щаб без редакция. Информацията бе качена на сайта на областна администрация:
"Поднасяме съболезнованията си към близките на починалата жена от Община Хисаря в болница УМБАЛ „Каспела“. По никакъв начин не искахме да коментираме този случай, но неверните твърдения станаха прекалено много и в създалата се ситуация не можем да допуснем уронването на авторитета на която и да е било болница или институция. Истината е съвсем различна от това, което се тиражира в публичното пространство и в някои публикации.

Държим да уточним, че близките на починалата жена от Хисар бяха търсени многократно и бяха уведомени за кончината й, както от ръководството на болница „Каспела“, така и от РЗИ. Собственикът и директор на УМБАЛ „Каспела“ проф. Илиян Дойков нееднократно обясни пред медиите, че на 12 април пациентката, въпреки опитите на лекарите да я спасят, е починала от коронавирус. Близките веднага са уведомени за това.

Със семейството са разговаряли и служители от РЗИ, които са обяснили каква е процедурата за погребението в подобни случаи. На жената е направена аутопсия в болницата. По думите на проф. Дойков в деня, в който жената умира – от 16 часа до 11 часа на другия ден, въпреки опитите на колегите му да се свържат със семейството, никой не отговаря на оставените телефони. „Аз лично звънях на техен телефон, след като вече ги бяхме уведомили за смъртта на близката им. Не ми отговориха.

Преди това ни казаха, че не могат да дойдат, защото са под карантина и ако бъдат хванати, няма кой да плати глобата от 5 хиляди лева. На Цветница, в 10 часа вечерта, ходих до село Труд до траурна агенция, която бях намерил, за да взема специални чували, които са нужни за ковчега и задължителни при такива погребения. Според изискванията, заради заразната болест, тялото се полага в дезинфектирани найлони, в дървен ковчег и след това в железен, който се запечатва.

Цената на този специален ковчег е 1000 лева. Лично аз търсих траурна агенция, тъй като никой от семейството, не се обади да попита до другия ден какво се случва с тялото. Жалко е, но е така. После дойде траурната агенция, а кметът на община Хисар организира служебно погребение и плати сумата за него“, обясни проф. Дойков.

Областният управител Дани Каназирева обясни, че по времето на лечение в болницата за жената са положени всички грижи от страна на лекуващите. В Медицинския щаб също е коментирано и проследено състоянието й. След като става ясно, че е починала, три институции – Областна администрация, УМБАЛ „Каспела“ и РЗИ са в непрекъсната връзка и до късно вечерта на Цветница търсят решение на възникналия тежък казус. „Как някой ще си представи и ще допусне, че близките на починалата жена няма да бъдат уведомени.

Единственото нещо, което можех да направя в създалата се ситуация и което всеки би направил, е да помоля кмета на Община Хисар, чийто жител е починалата, да съдейства и още веднъж да се опита да разговаря с близките й. При погребението изцяло са спазени всички указания на Министерството на здравеопазването, както и указанията на РЗИ при смърт на човек с инфекциозна болест, обясни областният управител. Медицинският щаб изказва още веднъж своите съболезнования".