Заради ситуацията в Доспат и Сърница, медицинският щаб в област Пловдив взима превантивни мерки за лечение на пациенти с коронавирус. Това бе решено на извънредно заседание, на което бе обсъдена епидемиологичната ситуация.

"Целта е да се вземат превантивни мерки, за да се гарантира приема и лечението на болни от област Пловдив, ако има увеличение на заболелите и предвид ситуацията в Доспат и Сърница. Медицинският щаб предложи на управителите на болниците в Пловдив два варианта за организацията на приема и лечението на болните.

Първият вариант е само инфекциозната клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ да продължи да приема и лекува всички пациенти с коронавирус, включително и тези за интензивно лечение. За това е необходимо обаче, всяка една болница в Пловдив, да отдели екип от лекар-анестезиолог и две сестри, които да бъдат командировани за месец в клиниката. Ще бъде изготвен график с дежурствата до края на годината, което ще гарантира кадровото обезпечаване на интензивния сектор в Инфекциозната клиника.

Вторият вариант е всяка една болница да поеме сама лечението на пациентите с COVID-19, включително и на интензивно лечение, като обособи отделни боксове за изолация на заразените", съобщи областния управител Дани Каназирева.

Повечето от директорите са подкрепили първия вариант. Те ще изготвят и писмени становища, за да се вземе окончателно решение от Щаба. Според областния управител, вторият вариант крие риск, от една страна да се смесят потоците в болниците и по този начин да се блокират цели отделения, включително и интензивните, а от друга ще се затрудни лечението на останалите болни.

„Решението ще е на директорите на болниците и на Медицинския щаб. Трябва да се научим да живеем с COVID-19, но трябва да създадем такава организация, която да е в полза на пациентите, като им гарантира и лечението на другите заболявания. Трябва да осигурим сигурност на лекарите и да не рискуваме цялата здравна система", каза още Каназирева.

Към настоящия момент случаите на коронавирус в община Карлово остават два. Два са случаите и в община Хисаря.