Жителите на с. Беловица отново имат свой храм

За пръв път, след повече от 10 години, днес (12.09.2015 г.) църквата „Света Троица“, в с. Беловица отвори врати за вярващите от селото и околността.
На събитието присъстваха кметът на община Хисаря Пенка Ганева и зам.-кметът Асен Сурчев.
Църквата беше осветена от архирейския намесник на Панагюрската епархия Атанас Манолов, в съслужение с отец Костадин от с. Старосел и отец Богомил от гр. Копривщица.
На празника се бяха събрали повече от двеста души от селото и района, за да отпразнуват заедно този празник.
След службата отец Атанас благодари на кмета на с. Беловица Илинка Костова за подкрепата, която тя и кметството са му оказвали през годините, на църковното настоятелство, както и на всички вярващи, които със своите молитви и помощ са допринесли за възстановяването на църквата: „В последните 4 години те намериха своите истински спомоществуватели, в лицето на г-жа Пенка Ганева и на целия общински съвет на гр. Хисаря, които дадоха всичко от себе си този храм да бъде възстановен“ и допълни „Църквата има един поздрав - Достойни! Достойни хора, които сърдечно и безкористно помогнаха за този храм“.
С думите: „Благословен да е този ден, в който даваме ново начало на храма“ – отец Атанас завърши словото си.
Кметът на община Хисаря Пенка Ганева е съдействала за получаването на акт 16 на църквата и е осигурила средствата за подовата настилка, изграждането на иконостаса и довършителните ремонтни дейности по храма.
Инж. Ганева дари на църквата икона на „Света Петка“ и Библия.
Много от жителите на Беловица, дошли да чуят отново звъна на църковната камбана, спираха кметицата и й благодаряха сърдечно за големия й принос за възстановяването на храма.