"Надявам се държавата да оцени, че община Хисаря е малка туристическа община, която няма други приходи освен от туризъм и селско стопанство, което също не стои добре. Общината поиска безвъзмездна помощ от държавата за справяне с кризата. В момента служителите на администрацията ползват неплатен отпуск, но това не може да продължи дълго", заяви в предаването "Обективно" кметът на община Хисаря инж.Пенка Ганева. Тя бе гост по темата за финансовото състояние на общините след извънредното положение.

Ганева каза, че ако държавата не помогне до месец-два съществува опасност да бъдат съкратени служители от администрацията.

"Направени са разчети до юни месец, служителите от администрацията периодично да излизат в неплатен отпуск. Предвиден е юли ", обясни Ганева и допълни, че
не е удачно да се тегли кредит за заплати, защото би било по-целесъобразно да се изтегли заем за обекти, които ще може да се ползват от жителите и туристите на общината в бъдеще.

Разходите на общината са сведени до минимум. Няма да може да бъде проведен спортния и културния календар. Все още не са отворили всички хотели, къщи за гости и ресторанти, тъй като няма достатъчно клиенти, за да се гарантират приходи за заплати на персонала.

"Отвориха само по-големите хотели в Старосел и Хисар. Те успяха да се възползват от мярката 60/40, но по-малките не отговориха на условията. Заради кризата в общинската хазна след 13-ти март нямаме почти никакви постъпления", посочи още общинският кмет и изрази увереност, че нормалния ритъм на живот в курорта ще се възстанови в средата на юли месец, когато се очаква да дойдат повече туристи.