Специално подаръче подготвено от сръчните ръчички на децата на Хисаря ще получи всеки, който посети изявата в неделя. Ще можете да запаметите чудесната емоция в специално сърце-рамка, направено с много обич. Доброволците от Общински младежки клуб „Иноватор“ са подготвили специална кутия на любовта, в която ще може да пускате вашите послания за любим човек, след което то ще бъде поставено в специална изработена електронна картичка и изпратено на получателя.

Любовта е най-чистото и най-святото чувство на света. На 14 февруари едни се потапят в море от любов по случай Свети Валентин, други се носят на вълните на виното и вдигат тост за Трифон Зарезан. Както вече стана традиционно в България 14 февруари, е ден с два празника – този на Трифон Зарезан и този на Свети Валентин. Бихме казали, че е наистина чудесна комбинация честването на любовта и виното да се случват на една дата.

Интересното е, че и Свети Валентин и Свети Трифон са живели почти по едно и също време. Свети Трифон и Свети Валентин са били и лечители като и двамата претърпяват мъченическа смърт. И двамата живеят около 255-а година. Според някои теории е твърде вероятно двамата светци да са една и съща личност.

У нас Свети Трифон се счита за покровител на лозята. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари (по стар стил) или на 1 февруари, когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден. Мъжете отиват сутрин на лозето и отрязват 3 пръчки от лозите, а после ги поливат с вино. Лозите се пръскат със светена вода и с пепел от огнището от Бъдни вечер. Накрая зарязването завършва с празнична трапеза.

Според католическата традиция Свети Валентин е патрон на деня на любовта – 14 февруари, но от няколко века този ден се празнува от хора от цял свят с различни религии и култура. Денят на влюбените се празнува масово в Западна Европа, а традицията на писане на “валентинки”, подаряване на цветя и бонбони и пеене на серенади се е установила твърдо в съзнанието на повечето хора в тази част на света. Според традицията на английския двор в началото на XVII-ти век, на Свети Валентин младите мъже и жени си разменят пръстени и бонбони. Всяка жена може да отиде и да помоли мъжа, когото харесва да стане неин съпруг. Важното е, че мъжът няма право да откаже на една дама. Но, ако все пак сърцето му вече е заето, той трябва да й подари копринена рокля.

"Който и празник да изберете, то непременно изпийте 1 чаша вино с любим човек, изпратете любовно послание към човека, когото обичате и кажете „Обичам те” на най-важните за вас хора. Свети Валентин и Трифон Зарезан сгряват сърцата ни и са още един повод да сме около хората, които обичаме, както и да празнуваме. Обичайте и бъдете обичани! Не забравяйте да се усмихвате – напук на лошото време и да запечатате всеки един спомен със снимка", призоваха от младежкия клуб.