Ремонтите дейности на пътя за Хисаря, в участъка Черничево – Дуванлии, ще приключат по-рано от предвидения срок. Това стана ясно по време на извършената инспекция от областния управител Дани Каназирева, директорът на Областно пътно управление –Пловдив инж. Йордан Калев, представители на фирмата изпълнител и кметът на община Хисаря инж. Пенка Ганева.

В ремонта на 9-километровия участък Агенция „Пътна инфраструктура“ инвестира близо 10 милиона лева. Пътят ще бъде разширен, ще бъдат монтирани нови мантинели и пътни знаци. В момента усилено се асфалтира, като по проект е предвидено усилване на пътната основа, полагане на нови асфалтобетонови пластове, попълване на банкети, подобряване на отводняването и други дейности.

„Изключително много се радвам, че започна ремонта на този път. Той е сред приоритетните обекти в нашия регион, които сме определили с екипа на Областно пътно управление за ремонт през тази година. Този участък е натоварен и наистина имаше нужда от рехабилитация, за да се улесни трафика към Хисаря. Всички знаем, че това е един от най-посещаваните наши курорти. Още в началото обещах на жителите на общината, че се ангажирам лично с този инфраструктурен проект, защото е важен за туризма, коментира областният управител.

От своя страна кметът на общината допълни, че е имало сигнали и жалби, заради компрометирания участък.

„Обещанието е изпълнено и сега връзката към града, ще бъде отлична. Всички се надяваме туристическия сезон да бъде спасен. При нас активният сезон започва през есента и добрата инфраструктура е важна, както за населението на Общината, така и за всички, които посещават града като туристическа дестинация, допълни Пенка Ганева.

По думите на шефа на ОПУ инж. Калев в момента се работи усилено и цялостната рехабилитация на участъка ще завърши предсрочно в средата на август.

Директорът на фирмата изпълнител „Европейски пътища“ Маргарита Попиванова обясни, че рехабилитацията се прави за тежко движение с високо качество и гаранция.

„Технологията включва конструкция с насипване на 10 см натрошен камък, след това 30 см студено фрезоване и допълнително свързващи вещества, следват два пласта - 10 см. асфалт и 4 см. плътен асфалт за тежко движение, обясни Попиванова.

Областният управител съобщи още, че следващият проект, по който се работи е довършването на надлеза до Хисаря, който стои от почти 40 години.

В момента от общината изготвят договора с агенция АПИ, за да предат решението на Общинския съвет за отчуждените имоти и да стартират необходимите процедури.

„Важното е, че има конструктивно становище, че съоръжението е годно и затова целта ни е, да бъде завършено, за да не изгубим тези средства, които преди години са инвестирани, а и безспорно, този пътен възел е нужен за цялата област", допълни Каназирева.