Хиляди хора от курортния град Хисаря и околните населени места може да останат без лични лекари. Причината е, че джипитата отказват да подпишат
новите договори за наем на помещенията, които ползват в медицинския център, тъй като разходите за отопление са повишени. Пациентите обмислят протести. Четирима общопрактикуващи лекари и един стоматолог отказват да подпишат новите договори за наем на помещенията които ползват, тъй като средствата за отопление са увеличени:
Д-р Славчо Иванов - личен лекар: "И парното от 160 лева на човек вече стана 227 лева".
Лекарите многократно са искали от управителя на медицинския центъра да им предостави справка за това какви са месечните разходи за отопление на
сградата, но такава не им е била предоставена:
Д-р Славчо Иванов: "Ние сме отправяли писмени искания към него, с което сме го молели да ни направи извадки от Вик, Енерго какво се заплаща на изходните електромери и водомери общо за сградата".
Управителят на здравното заведение, каза че по-високата сума за отопление,
която е залегнала в новите договори е формирана на база на месечните
разходи, които има медицинския център:
Д-р Иван Главчев - управител на Медицински център 1 в Хисаря: "Това всичкото им е предоставено, разходите се формират като разход за пелети, разход за ток за помпите, разход за транспорта на пелетите, разход за вода...".
Пациентите са притеснени, че ако личните лекари напуснат сградата няма да
могат да бъдат обслужвани:
Дона Джийска - пациент: "Като няма доктори ще мрем, те ни поддържат..."
Йонка Деликирова - пациент: "Аз не мога без доктор, защото съм много болна, сърдечно болна съм".
Красимира Атанасова - пациент: "Лошо за нас пациентите, ако трябва нали да ходят някъде из целия град разпръснати. Няма да е добре затова е полклиника значи лекарите трябва да са тук".
Председателят на общинсикя съвет посочи, че няма как като юридическо лице медецинския център да издържа частните практики на лекарите:
Гатьо Султанов - председател на Общински съвет Хисаря: "И в
предишния мандат съответно е взето такова решение ние трябваше да преминем към неговото изпъление. Ние сме разгледали договорите и те са одобрени на комисии".
Хората призоваха местната власт да намери решение на проблема, в противен случай се заканиха, че ще протестират.