Фонтанът „Момина сълза“ е построен през 1960 година по проект на пловдивския арх. Караянев. Уникалното оформление на дъното с фаянсова мозайка, по сюжети от древни митове, е дело на известната българска илюстраторка Невена Тузсузова и дъщеря й Ана Тузсузова.

Мозайката е изключително ценна. Няма друг такъв фонтан в България. Художничките са работили съвместно и по сводовете на Колонадата, с което са развили идеята за приемственост на Красотата през вековете – от античността, през легендите, до съвременността.

Със своите изчистени хармонични линии и движението на водата около статуята, фонтанът пресъздава най-известната хисарска легенда. За красивата българка, взета насила за наложница в харема на местния бей. Още първата вечер той я заставил да сервира гола на знатни гости. Девойката била унизена и когато се изправила пред тях, стоварила тежкия поднос с баклава върху главата му. За постъпката си била наказана да изгори на кладата. В мига, в който буйните пламъците обгърнали голото моминско тяло, от очите й се отронили две горещи сълзи... И от тях бликнал извор, чист и топъл като момини сълзи.

Вече години наред символът е обект на много семейни фотоси и художествени фотографии.