И Хисаря се присъедини към благородната инициатива "Ако имаш - остави, ако нямаш си вземи". В почти всички хранителни магазини в курортния град вече има поставени кутии с логото на инициативата.

Кутиите са специално изработени от младежите в града с празнична хартия и украса, за да създадат настроение. Инициативата дава възможност на всеки, който иска да помогне като остави хранителни продукти, а тези, които имат нужда от тях да се възползват от направената добрина:
Нели Тоскова: "Мен лично ме мотивират усмивките на хората и идеята да помагаме на тези, които имат нужда, а дечицата освен емоциите от това да помагат, самата атмосфера да бъдем заедно, да правим нещо заедно, да създаваме приятелства и да се учим на доброта - това е най-добрият мотив за тези деца да се включат в тази инициатива".

Ивияна Каракоманска: "Даряват тези, които го усетят вътрешно и най-вече имат възможност да помогнат и смятат, че трябва да се помогне на хора, които имат затруднено положение".

В кутиите присъстват както продукти от първа необходимост, така и такива, които трябва да има всяко едно домакинство:
"Брашно, олио, захар, плодове сега за Коледа. Кутията вече за втори път е пълна, повече оставят и даряват, отколкото взимат. Предполагам, че някои хора се притесняват да се вземат от това което е оставено, даже аз като собственик познавам някои хора, които наистина имат нужда от това и им давам да си вземат, за да може каквото им потрябва да го използват".

Местния бизнес и Общината също са подкрепили каузата. Кметът на Хисаря каза, че в Общината има много хора, които не присъстват в статистиката на институциите:

инж. Пенка Ганева - кмет на Община Хисаря: "Има много хора, за които се води статистика и ние знаем, че те са нуждаещи се и на тях им разнасяме по къщите от онова, което бизнеса и хората са оставили в Центъра за обществена подкрепа, но тези хора за които не знаем, че имат такива проблеми могат да си получат от тези кутии. Помощ могат да получат хора, които имат минимална пенсия 360 лева, а тези които получават 370, неговите нужди са същите, но той вече не може да се възползва от тези помощи..."

Младежите в Хисаря изразиха надежда, че инициативата ще има още последователи в региона, а Общината, че тя ще обхване всички населени места:
Пенка Ганева: "Участвайки децата и разгласявайки за тази инициатива, ние смятаме да я разширим по всички хранителни магазини в цялата Общината. Вече в едно от населените места, в Паничери, един от магазините се включи и там хората оставят кой каквото може.Така че надяваме се до Коледа да се включат всички хранителни магазини, а децата с удоволствие ще изработят кутиите..."

Своето начало инициативата "Ако може остави, ако нямаш си вземи" води от Италия, но много бързо намери последователи в цял свят, сред които и България.