Областната дирекция по безопасност на храните съобщи, че на територията на Община Хисаря е усложнена епизоотична обстановка при домашните птици и има непосредствена опасност от разпространение на заразното вирусно заболяване "птичи грип". Във връзка с това официалните ветеринарни лекари от отдел „Здравеопазване на животните“ към дирекцията започват проверки. До осми януари 2021-ва трябва да бъдат проверени всички населени ферми за патици мюлари за наличие на птици на открито и как се спазват мерките за биосигурност.

Освен това ще се проверяват и предприятията, които извършват клане на домашни птици.

Община Хисаря препоръча да не се отглеждат на открито домашни птици от всички видове и категории до отмяна на опасността, да не се допуска излизане на домашни птици извън дворовете, както и създаването при възможност условия за разделно отглеждане в дворовете на домашни патици и гъски от други домашни птици.

От общината апелираха да не се пипат умрели домашни или диви птици с голи ръце и да се избягва прекия контакт с повърхности, замърсени от птичи екскременти, а при съмнение на заболяването и/или при настъпила смърт на домашни птици незабавно да се информира ветеринарния лекар и Кмета на Общината.