69 годишната жена от курортния град, която почина от коронавирус бе погребана в квартал "Веригово" в Хисаря, без знанието и присъствието на близките й. Това съобщи по-малкият син на починалата жена Иван Стайковски. Той каза, че погребението е станало през времето, през което той и брат му са в карантина, тъй като са международни шофьори и са се върнали от чужбина.

"След като научихме за смъртта на нашата майка, поискахме от пловдивската болница "Каспела", където тя бе лекувана, да й бъде направена аутопсия. Но от здравното заведение не ни дадоха информация била ли е извършена такава и какво предстои и трябва да се направи след смъртта й", каза Иван Стайковски. Той многократно звънял на пловдивската болница, но така и не получил информация какви са правилата и какво трябва да направят, за да я погребат, тъй като са под карантина. Не знаели дори, кой е получил смъртният й акт, а от медиите научили, че тя е погребана:

Иван Стайковски - син на починалата жена от Хисаря: "Майка ми почина, никой не знае от какво е починала, с две думи я скриха, не успяхме да си я изпратим. Казах, че искам аутопсия, от там нататък никой повече не се свърза с нас, никой не ни е питал какво ще правим по нататък, как ще процедираме. На другия ден звънях на "Каспела", свързаха ме с някакво отделение, казаха ми, че не могат да ми дадат информация в момента...."

Говорих с РЗИ и те ми казаха, че мога да отида на погребението с брат ми, нали най-близките, с маски, ръкавици и присъствието на полицейски представител. Допълнителното разбрахме от медиите, че майка ни е погребана..."

От община Хисаря казаха, че са извършили служебно погребение на жената, защото са имали такива указания от Областния кризисен щаб. Председателят на щаба Дани Каназирева им казала, че близките отказали да я вземат от болница. Смъртният акт бил издаден от район Източен в Пловдив и взет от траурната агенция, която е изпратила общината. По думите на кмета, жената е можела да бъде погребана в Пловдив:

инж. Пенка Ганева - кмет на Община Хисаря: "И аз трябва да организирам служебно погребение и трябва на следващия ден в 10.00 часа да съм изпратила кола, която да прибере тленните останки от болницата. Спазвайки всички предписания на РЗИ е взела тленните останки от болницата, а тук организирахме погребението", посочи кметът на община Хисаря.

Близките на 69-годишната жена казаха, че обмислят да търсят отговорност на съответните институции за случилото се.