Днес се навършват 129 години от рождението на забележителната карловка Анка Ламбрева

Тя е една голяма българка, която разнася славата на България по всички кътчета на земното кълбо. Неслучайно в една българска енциклопедия  е наречена– първата българка „Магеланка”.

Тя е родена в Карлово на 22 02.1895 г. Сиромашията и недоимъкът са постоянни спътници в живота на семейството й. Много рано Анка остава кръгло сираче, но благодарение на своята силна воля  и жажда за знание успява да се изучи. Любознателността й я отвежда в Пловдив, където завършва гимназия, а по-късно в Роберт колеж в Цариград.

          Анка мечтае да стане лекарка и когато през 1925 г. прочутият колеж се закрива, завършва училище за медицински сестри и постъпва в една болница, където се запознава с болния новозенландски гражданин мистър Тейкин. Благодарение на нейните денонощни грижи той отново се изправя на крака и в знак на благодарност я кани да му гостува в Нова Зеландия. 

          През 1928 г. Анка тръгва на околосветското пътешествие Австралия, Америка, Азия, Африка. Малко са българите, стъпили на местата, където е била Анка Ламбрева. Младата и красива карловка обикаля с параход, трен  и велосипед за три години 42 страни и навсякъде с гореща любов говори за своята родина. Нейните сказки за страната на розите се слушат с голямо внимание в Европа, в приказните и екзотични острови на Океания.

            В една от своите кратки спирки тя се запознава с богатия персиец Хадядат Абесте, който впоследствие става неин съпруг. Въпреки че е материално обезпечена, тя не престава да работи като болнголедачка, учителка и директорка на училище и бърза да запечати своите впечатления върху белия лист. Автор е на множество книги, пътеписи, есета–свидетелства за нейния бурен и изпълнен с много превратности живот. Книгите й „Карлово и карловци след Освобождението”, „Царицата на южните морета. Една българка около света”, както и фотоалбумите й с невероятно красивите фотоси предизвикват истинска сензация още след появата им.

           Освен като писател, тя се проявява и като полиглот, който владее 9 езика. Анка Ламбрева е и първата жена в света, която прелита Ламанша на самолет през 1929 г. и  заедно със смелата карловска самарянка Райна Касабова доказва за сетен път, че карловки са смели жени. Носталгията по родината, която я преследва навсякъде, е причина през 1941 г. да тръгне за България, но бушуващата в Европа война не й позволява да се завърне в родния град. Вместо в Розовата долина тя попада в хитлеристки концлагер. В края на войната тя е освободена от настъпващите американски войски. Обстоятелствата я карат да замине отново за далечна Персия, където работи в  болница и подпомага с лични средства, лекарства и дрехи социално слабите хора. Повече от 40 години тя живее в тази далечна  и екзотична страна. 

         На преклонна възраст Анка Ламбрева се завръща в Карлово. Тя прави много дарения на Окръжния държавен архив в Пловдив и на музея в родния си град. Опознала мизерията  и богатството, любовта и омразата, след 81 години, изживени като в приказка, на 18. 02. 1976 г. тя умира в своето Карлово, което обича повече от всичко на света. Последната й воля приживе е да бъде погребана до своите родители.

       През 2023 г. Исторически музей –Карлово издаде нейния автобиографичен роман „Ана. Една българка в чужбина“, писан през 1957 г. В повествованието тя разказва за своя вълнуващ живот и околосветските си обиколки – една смела и красива изповед на много интелигентна и наблюдателна личност, на сърдечна, открита и чувствителна душа, на силни преживявания  и воля сама да избере  и сбъдне мечтите си.

Не пропускай

Пореден повод за гордост! Състезателите от Карлово завоюваха много медали на турнир по шотокан карате

Специален гост бе многократен шампион от Япония Състезателите от клуба на сенсей Ресми Бобев завоюваха …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *