Извънредни новини

Уникална традиция: В Сушица къпят булките и Ивановците

Карловският квартал Сушица е единственото място в България, където на Ивановден се провежда ритуала “Къпанак на булките”. Традицията повелява на този ден да бъдат изкъпани за здраве и берекет всички булки, които са сключили граждански брак през изминалата година.Традицията е от незапомнени времена. Подготовката за ритуала започва веднага след като младите булки сключат брак. Първо им ушиват характерната за Сушица носия, с която ги къпят на Ивановден.

На самия ден оркестър извежда булките от домовете им, а невестите гощават музикантите с пита и ги черпят с домашно червено вино.

Под звуците на тъпаните и гайдите, предвождани от музикантите, булката заедно със своя съпруг и кумовете се отправят към площада. Там се намира чешмата, на която се извършва самото къпане. Посрещат ги събралите се жители и гости на квартала. Първо в ледените води, само по терлици, влиза булката. Обръща се на изток, прекръства се, измива си очите и пръска с вода през двете рамене. Накрая кумът й полива в гърба три менчета с вода. Ритуалът завършва с кръшно право хоро, но преди това булката пръска с вода присъстващите. Обичаят повелява на този ден младите жени да не се засичат на чешмата. Затова следващата булка пристига, след като си тръгне предишната:

Вярва се още, че като изпълнят обреда, булките ще родят в най-скоро време здраво бебе:

За местните хора това е един от най-почитаните празници:

В годините, когато в Сушица не е имало сватби, мъже са се преобличали като младоженки, за да се спази обичая. Традицията на този ден повелява след всички булки в коритото на чешмата да бъдат изкъпани всички Ивановци:

На чешмата в Сушица на 7-ми Януари от 11:00 часа, се очакват десетки гости от страната и чужбина.

Не пропускай

В Калофер продължава кампанията „Пролет 2024″

Градинката на гроба на Калифер войвода вече е подготвена за засаждане на цветя Градинката ще …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *