Извънредни новини

Пенка Минчева:Причината за реакциите на недоволните граждани  идва от  публикация в социалните мрежи на снимка на творбата, публикувана преди официалното откриване

Директорът на Художествената галерия в Карлово също изпрати позиция.

Публикуваме без редакторска намеса:

“В качеството си на директор на Общинска Художествена Галерия – Карлово, бих искала да изразя мнение по възникнал казус с израз на възмущение от страна на обществото относно интерпретация, на конкретна творба от изложбата „Сънят на заека-човек“ на художника Нено Белчев, която се откри вчера на 06.11.2023 г.

На първо място ще кажа, че авторът прави изложба в галерията по моя покана.  Нено Белчев е художник от Варна и не е познат на карловската публика със своето творчество, освен с творбите си от участията си в Международен Арт Камп – Дъбене, представени в обща изложба в галерията не отдавна.

Настоящата изложба съдържа предимно картини от два цикъла, които са плод на дългогодишен труд на автора. Единият от тях критикува поп-културата, като художникът рисува разпознаваеми герои скрити зад маска, изразяващи в кратък текст мисли на автора. Именно защото това не са мисли на героите, а на автора, художникът скрива идентичността на личностите под маската, но го прави по начин, така че те да бъдат разпознаваеми.

Творбата „Анонимен Л (анонимен национален герой)“ подсказва със заглавието си, че авторът умишлено не назовава директно портретувания образ и оставя зрителя сам да интерпретира нарисуваното. На откриването на изложбата Нено Белчев разкрива кои са водещите мотиви и похвати, които прилага в своя художествен подход, а именно многопластовото наслояване на други смисли отвъд обозримото.

Причината за реакциите на недоволните граждани на град Карлово обаче идва от една публикация в социалните мрежи на снимка на творбата, публикувана преди официалното откриване на изложбата, без знанието и съгласието на художника и придружена с личен коментар от автора на публикацията. Авторът на публикацията има право да изрази мнение и то да се различава от това на художника, но не намирам за редно да налага мнението си и да го прави публично преди художникът на картината да е упражнил своето такова! Тук става въпрос за морал и етични принципи.

В резултат има голям брой недоволни и оплакали се граждани от това, което им е внушено в социалните мрежи като смисъл на картината чрез тази публикация, от които едва неколцина възмутени посетиха днес галерията и дори не пожелаха да се запознаят с гледната точка на художника, която ясно е написана и окачена на стената в галерията. Държа да подчертая, че авторът на снимката, публикувал под нея своето критично мнение, без да е бил запознат с идеята на Нено Белчев също не дойде на откриването на изложбата, където имаше възможността лично да отправи въпросите и критиките си към художникът.

В заключение ще кажа, че мястото на картините е в изложбената зала, а не в социалните мрежи и всеки е добре дошъл да разгледа, да види от близо, да попита, да прочете, да поговори с автора, за да намери сам своя прочит на дадено произведение, преди да позволи да бъде убеден в нещо друго”.

Не пропускай

Карловец, потрошил местно казино, договори присъда

Строшил екрана на една от игралните машини и реклама на фасадата5-месечна условна присъда с 3 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *