Нова книга за Апостола бе представена в НМ “Васил Левски” Карлово

Издавието бе представено по повод 186 години от рождението на Левски

В Национален музей “Васил Левски” беше представена най-новата книга за Апостола. Автор е проф. Вера Бонева – историк, академичен преподавател, изследовател на Българското възраждане. 

Заглавието “Да възкръсне България с пълна свобода” авторът е извела от писмото на Левски до Данаил Христов Попов от 5 февруари 1871 г. Думи, синтезиращи идейните му възгледи за очакваните резултати от подготвяната национална революция.

Книгата бе представена от проф. Пламен Митев, който е неин рецензент. Интересен разказ за различните теми, които проф. Бонева развива в книгата си – за БРЦК, за Васил Левски и Стара Загора, като един от градовете с много голямо значение за формирането на Апостола, за в. “Дума на българските емигранти”, за Левски в творчеството на Михаил Арнаудов, за паметника на Апостола във Велико Търново, за символното и фактическо пребиваване на Апостола в музеите, за документалното наследство на Левски в интернет пространството, превърнало се вече от алтернативно в основно поле на обмен на информация. 

През всички тези теми проф. Бонева води читателя с езика на един умел разказвач, но преди всичко с опита на изследователя да анализира наличната документална база и да мотивира тезите си.

Заместник кметът Антон Минев пожела книгата да стигне до най-много читатели и връчи на проф. Бонева почетната значка на Карлово.

Цветя и паметен плакет с лика на Васил Левски подари директорът на музея Дора Чаушева.

Не пропускай

ПГ “Заимов” Сопот започва дарителска кампания за пълното възстановяване на Никол Радуйчева

Кутията за дарения е поставена в счетоводството на училището ПГ „Ген. Владимир Заимов“ започва дарителска …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *