Кметът на Сопот с остра позиция за премахването на стихотворението „Аз съм българче“ от учебниците

С готовност да сезира всички институции

Кметът на Сопот излезе с остра позиция относно  информацията на българската секция на радио „Свободна Европа“,  че стихотворението „Аз съм българче“ на Иван Вазов трябва да бъде премахнато от учебниците, защото щяло да пречи на интеграцията на мигрантите, които ще живеят в нашата страна.

“Аз съм от Сопот, израснах с „Аз съм българче“, с творбите на титана на българската литература, гордея се, че Иван Вазов е от тук и заявявам категорично, че ще браня и ще се боря за това национално богатство. Защото наследството, което ни остави Патриарха на българската литература, е несравнимо. Защото с него израснаха поколения българи и научиха децата и чрез него да обичат Родината ни. 

Творчеството на Иван Вазов е преведено на 36 езика в целия свят и носи славата на България навсякъде.

До момента МОН и редица институции заявиха позиция, че нямат намерение да се маха „Аз съм българче“ от учебниците.

Но „новината“ не спира да се върти по медиите. Не може и не бива да се поддаваме на подобни провокации. Но през годините сме свидетели как редица емблематични произведения на наши автори бяха игнорирани от учебниците на децата. За това и много учители и родители, много българи са притеснени.

Аз съм и учител. Категорично и като такъв съм против подобни мерки и за мен това е кощунство!

За това съм категоричен, и като човек, и като кмет, че ако има индикации за премахване на стихотворението „Аз съм българче“, пръв ще реагирам до всички възможни институции и с всички позволени ми от закона средства”, пише в позицията на кмета Станислав Стоенчев.

Не пропускай

Пореден повод за гордост! Състезателите от Карлово завоюваха много медали на турнир по шотокан карате

Специален гост бе многократен шампион от Япония Състезателите от клуба на сенсей Ресми Бобев завоюваха …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *