Карлово чества националния празник Трети март с 30-метров трибагреник

С почетен караул, под звуците на българския химн и издигане на националното знаме, на 3 март на площад „20-ти юли” в Карлово започна тържественото честване на националния ни празник.


30-метров трибагреник бе поставен на фасадата на Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.“.
Слово по повод 145 години от Освобождението произнесе кметът на общината д-р Емил Кабаиванов. Той припомни историческите факти преди 3 март 1878 година и тяхното значение за последвалите събития преди 145 години.

„Руско-турската война е паметен и повратен момент в българската история. Във войната падат близо 80 000 руски войници, няколко хиляди български опълченци и десетки хиляди български мирни граждани. Те са жертвите, които ние даваме. Но те не са нито първите, нито последните. Защото свободата се завоюва с кръв… Днес, 145 години след Санстефанския мирен договор, трябва трезво да знаем и прочитаме българската история – отново и отново!

Трябва да си дадем сметка, че истински свободен може да бъде този народ, който е просветен и има своите верски основи, който дълбоко вярва в каузата си. Народ, който знае къде стои в момента и какви са неговите интереси.


Само тогава, когато сме заедно, когато се борим за справедливите български каузи, ние успяваме. Нека в днешния ден си пожелаем: хората, които избираме да ни управляват, да могат да формулират истинските български каузи и приоритети; да бъдем заедно и да ги отстояваме
смело; да се уважаваме взаимно, за да ни уважават и големите държави.


Тогава България ще свети като първа държава в Европа. Тогава, както Апостола ни завещава, ще бъдем равни с останалите европейски народи. Това зависи и ще зависи от нашите общи задружни усилия! Нека днес сведем глава в знак на почит и в памет на загиналите за освобождението на България руски, румънски, финландски, украински воини и пред нашите предци, дали живота си за днешната ни свобода!

Честит празник, скъпи съграждани!“, каза д-р Кабаиванов.


Кристиян Марков от Детска театрална школа „Иван Стефанов“ към карловското читалище изпълни Вазовата ода „Опълченците на Шипка“.

В тържествената програма взеха участие Камерен хор „Маестро Георги Атанасов“, Фолклорен танцов ансамбъл „Розова долина“, Детска фолклорна формация „Розова долина“, фолклорните състави към читалищата от кв. Сушица и селата Климент, Каравелово, Горни Домлян и Ведраре. Знаменца – символи на свободата, получиха всички на
централния площад „20-ти юли“.


На честването на националния празник присъстваха председателят на Общинския съвет – Доньо Тодоров, заместник- кметовете на Карлово Антон Минев, Данка Люртова и Николай Цветков, секретарят на общината Стефан Стефанов, общински съветници,заместник-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Тодор Манчев, жители и гости на Карлово.

Специален гост на кмета бе Пол Бристоу – депутат от Камарата на общините във Великобритания, който получи от кмета на Карлово златна значка с лика на Васил Левски.


Организатори на честването бяха Община Карлово, 61-ва Стрямска механизирана бригада и НЧ “Васил Левски – 1861 г.”.

Снимки и текст: Пресцентър на Община Карлово

Не пропускай

Мъж потроши чужда кола в Карловско

Жител на карловското село Розино попадна в полицейския арест за умишлено увреждане на чуждо имущество. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *