Извънредни новини

Карлово бе избран да бъде представена за първи път в България декоративна изложба на яйца от цял свят

Колекцията е на Димитър Арнаудов от Асеновград, завършил богословие в Солунския университет Аристотел. Възпитаник на Пловдивската духовна семинария.

Вече 30-та година Димитър Арнаудов събира декоративни яйца от различни точки на света. Те са изработени от дърво, глина, порцелан и керамика:

Димитър Арнаудов – автор на изложбата:  “Всеки един от нас е закърмен с яйцето още от детинство, най-малко от нашето хранене с родителите ни. Яйцето носи в себе си едно уникално вълшебство, то е символ на живота, присъства в живописта, изкуството рав злични форми”.

Първото си декоративно яйце авторът е закупил през 1972-ра година.То е и най-ценното за него:

Димитър Арнаудов -“Всяка една колекция, която събира един колекционер както съм аз, не е за да бъде показана, а за да възпитава и утвърждава личността на човека и да ни научи, че красотата днес може да я има, а утре не, да се радваме на мига такъв какъвто е…”

В колекцията има позлатено яйце и истински, които са изписани ръчно:

Това е едно яйце от патица. Нарисувано е от една белгийка казва се Одет Вандерсмисен, която на 40 години приема богословието и започва да учи иконография, тя се вдъхновила от мозайките в Равена и е изобразила с иконографски бои този кръст”. 

Димитър Арнаудов вярва, че ако продължи да гледа с отворени очи към красивото, ще продължи да обогатява колекцията си с още красиви и интересни яйца:

Аз съм харесал много яйца, които са непосилни за моя бюджет, От какво са направени?-от злато , от сребро, ….такива яйца няма в тази колекция…”

Изложбата ще остане в Карлово до 20-ти април, след което ще гостува в градове от Западна Европа.

Не пропускай

В Калофер продължава кампанията „Пролет 2024″

Градинката на гроба на Калифер войвода вече е подготвена за засаждане на цветя Градинката ще …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *