Калофер е домакин на 8-мия събор „Хайдутът“

 Кметът на Карлово откри събора

Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов приветства участниците в осмия събор „Хайдутът“.

 „Докато ги има сдружение „Калиферови хайдути“ и Прабългарската школа за оцеляване БагаТур, докато го има съборът, българщината ще е жива! Благодаря на организаторите на това събитие, на участниците във възстановките, на фолклорните състави – всички те ни връщат във времена, с които трябва да се гордеем като народ. Да живее България!“, каза кметът на стотиците хора, дошли в местността „Свети Кирик“ край Калофер.

 За личното си съдействие за реализиране на събора д-р Кабаиванов получи благодарствена грамота от Димитър Мирчев – ръководител на сдружение „Калиферови хайдути“.

Двудневният събор, който бе открит с водосвет за здраве и благополучие, включва фолклорна програма, възстановка на исторически събития, стрелба с лък, конна езда, фехтовка, представяне бита и обичаите на българите, турнир „Борба за пояс“ – традиционна борба на конните народи, български национални ястия от конкурса „Да нахраниш войвода“, танца „Аватар“. По време на събора имаше премиера на филма „Малко познатите български хайдути“.

Утре от 11 часа ще бъде представен спектакъла на БагаТур  „Кои сме Ние…“, ще има занаятчийски работилници по бъчварство, медникарство и кожарство.

Не пропускай

С военен ритуал Сопот чества 156 години от рождението на ген.Владимир Вазов

Церемонията ще се състои пред паметника на братята генерали Вазови С военен ритуал на 61-ва …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *