Извънредни новини

Започна разполагането на жилищни фургони в най-тежко пострадалите от наводнението карловски села

Първите жилища бяха монтирани в Каравелово. Те са собственост на държавата и се предоставят обзаведени като допълнително Община Карлово ще осигури нови матраци, одеяла и спално бельо.

Първият фургон бе поставен в двора на 92 годишната Дела Жалвова. Тя обаче не успя да посрещне временното си жилище, тъй като е настанена в болница. Нейният дом е един от най-пострадалите. Водното бедствие е потопило изцяло първия етаж на къщата и покъщнината, разрушило е дуварите, прозорците и стените на къщата:

Румен Христов – син на баба Дела: “Самият ковид почти го преодоля, но психическото състояние и стреса, който й се причини от това наводнение. Непрекъснато като ме види иска да се прибира, тук да си е на къщата….”

Временното жилище разполага с котлони, кухненски бокс, санитарен възел, легло и 2 печки за отопление. Синът на баба Дела се притеснява, че зимата идва, а жилището може да не е достатъчно отоплено:

Румен Христов: “Панела е много тънък, 4 см като гледам, не мога да преценя, но за да е топло сигурно трябва да се използва много електричество, понеже освен на електричество няма на какво да се топли. Има само котлон, няма печка, която е за готвене, няма хладилник, няма пералня. Леглата са на пружина, пък тя не може на пружина понеже е леко изгърбена и има болки в гърба…”

От Общината посочиха, че са получили уверение от енергоразпределителното дружество и ВиК, че в най-бързи срокове, фургоните ще бъдат захранени с ток и вода. Водят се преговори с големи вериги магазини – там, където е необходимо, да бъдат доставени безплатно още електроуреди:

Николай Цветков – зам.-кмет на Община Карлово: “Днес смятаме да ги позиционираме всички фургони в определените места, а утре ще започнат действията по захранване с ток и вода. Ако се нуждаят от друго обзавеждане, в хода на присъединяване към ел.мрежата и ВиК ще се помогне….”

В Каравелово бяха разположени 5 фургона. Предстои да бъдат монтирани още 3. Утре в другото пострадало от наводнение село – Слатина ще бъдат доставени 5 фургона, а след това и 16 в Богдан. Временните жилища ще останат в дворовете, докато домовете на пострадалите хора бъдат преведени, така че да има условия за живеене.

Не пропускай

ВиК предупреждава: Очертава се ранно засушаване! Водата може да се използва само за питейно – битови нужди в Община Карлово

При нарушения Общината и кметовете на населени места  ще уведомяват Водното дружество ВиК Пловдив предупреждава, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *