Извънредни новини

Започна раздаването на дърва за огрев на пострадалите от наводнението карловски села 

Те са дарение на Пловдивската митрополия

Първите дърва пристигнаха в Каравелово.Със заповед на кмета на Общината, кметовете на трите населени места са изготвили график за раздаване на дарението. Всяко пострадало семейство ще получи по 4 кубика:

Василка Бакалова:  “Огради нямаме, вода вътре в къщата, дървата и те си заминаха,  10 кубика, нацепени, готови за ползване. Ние не използваме за отопление, но тази пещ която е тука за хляб за нея ги бяхме приготвили…”

“Вътре имаше 60 см кал, а от етажа не остана нищо. Качихме се на втория етаж, влезе през двата прозореца и бутна гардероби, всичко. А ако не се бяхте качил на втория етаж?-под вода….”

Дарението е с решение на Пловдивския епархийски съвет и лично на пловдивския митрополит Николай, който още през есента обяви намерението да предостави по 4 кубика на всяко пострадало семейство:

Свещеноиконом Марко – Архиерейски наместник на Карловска духовна околия:  “Защо се забави дарението. То беше обявено от Пловдивския митрополит точно тук?- защото няма как да се случи това без участието на Горско  стопанство, трябваше да се проведе търг и да се доставят. ….” Може би за седмица тука има около 150 къщи, в съседното село са 149.А в Слатина?-там ще бъдат по друг ред, защото са в друго лесничейство…”

Пострадалите подрещнаха дарението с голяма благодарност и изразиха надежда, че скоро ще започне възстановяване на инфраструктурата в селото:

“Пътищата, защото водата влизаше в двора,  от тука, от тук тече, викахме трактор. До тука беше водата…”

“Те са фактор, защото не може да си оправим дворовете заради нивата. Малко да завали дъжд и не може да си влезем буквално…..”

Кметът на Общината е получил уверение от Държавно горско стопанство Карлово,че повече няма да има забавяне в осигуряване на дървата.

Не пропускай

Кризисният щаб в Карлово призова за повишено внимание заради обилните валежи

При възникване на опасност има дежурни телефони Във връзка с прогнозите за обилни валежи от …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *