В Хисаря представят изложба посветена на 151 години от гибелта на Апостола

Изложбата е на НМ “Васил Левски” Карлово

По случай 151-годишнината от гибелта на Васил Левски, Археологически музей – Хисаря представя в Туристическия информационен център фотодокументалната изложба на НМ “Васил Левски” – Карлово „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”.

Изложбата представя живота на Васил Левски, революционната му дейност и изграждането на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 г. и гибелта на Апостола, жертвал се в  името на Отечеството и неговата свобода.

В един ограничен обем изложбата представя всички важни моменти от живота на Апостола, родното място и семейната среда като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм преди всички по-сетнешни влияния на европейската революционна и политическа практика. 

Изложбата включва оригиналните снимки на Васил Левски, снимки на негови близки, на родното Карлово, на други селища, свързани с революционната му дейност, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК, снимки на дейци на Вътрешната революционна организация – Данаил Попов, отец Матей Преображенски, Георги Данчов и др., на БРЦК в Ловеч – Иван Драсов, Димитър Пъшков, Марин Поплуканов, на ръководителите на българското националноосвободително движение –  Раковски, Каравелов,  Ботев. 

Представени са и репродукции на едни от най-популярните произведения на изобразителното изкуство и монументални паметници, посветени на Апостола – създаването на революционни комитети, залавянето и обесването на Левски, паметниците в София, Карлово и Ловеч.

Изложбата ще гостува от 20-ти януари до 20-ти февруари.

Не пропускай

В Деня на Европа: Ученици в Хисарско дискутираха за принципите на членство в Европейския съюз

В дискусията участва бивш представител на Европейска комисия Учениците от СУ “Христо Смирненски”  Хисаря и …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *