Извънредни новини

В Сопот гостуват интересни изложби по повод международния ден на музеите 

Те ще бъдат открити на 18-ти май

Изложбата на Регионален исторически музей – Благоевград  „В началото бе словото… Книгата през вековете“ е посветена на българската азбука, просвета, култура и на славянската книжовност. В нея намират място българските средновековни книжовни школи с някои от по-известните им представители. Тематичната линия продължава с утвърждаването на следосвобожденската ни литература и изявите на първите жени писателки у нас. Изложбата е подредена в експозиционната зала на КМ „Иван Вазов“ Сопот и може да бъде видяна до 17 -ти юни.

На 18 май в Радиното училище ще бъде открита и изложбата „Ела се вие превива. Родопска сватба“ на Регионален исторически музей – Пазарджик, а самодейците на НЧ „Христо Ботев 1898”  Дъбене ще представят елементи на автентична дъбенска сватба. 

Сватбата е своеобразна драма и спектакъл, в който са представени, както обичаи и обреди за раздяла с моминството, ергенлъка и бащината къща, преминаването в чуждия дом, така и вплетените в основните обредни моменти песни, танци и благословии.

Не пропускай

Санирането на блоковете в Сопот скара предишната и сегашната местна власт. Хората възмутени

Ще връщат ли хората дадените им от Общината средства за изготвяне на  техническите паспорти остава …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *