Rear view of large group of students raising their arms to answer the question on a class at elementary school.

Вдигат учителските заплати със стара дата

Около 1900 се очаква да достигне минималната начална заплата

Около 1900 лева се очаква да достигне минималната начална заплата на учител у нас. За целта в проектобюджета на държавата за тази година са договорени 400 млн. лева. Това съобщи в Русе председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева. 

Тя обясни, че се очаква законът за бюджета за тази година да бъде приет в края на месец май, а увеличението на работните заплати ще влезе в сила със стара дата – от 1 януари тази година. 

“Сега ни остава да договорим и другите средства – за увеличаване на транспортните разходи, за стипендиите на учениците, за издръжката на училищата. Искаме 1,3 млрд. лева повече в бюджета за 2023-а година за образование спрямо бюджета през миналата година”, каза Такева.

 По думите ѝ в последните три години има голям интерес към учителската професия, за което спомага добрата материално-техническа и дидактическа база в училище, екипната работа, както и мотивацията за трудовото възнаграждение. 

 Такева обясни, че в големите градове за едно учителско място се борят между 20 и 40 кандидати. Все още има недостиг на учители по математика, по информационни технологии и по чужди езици. 

Тя каза още, че през тази учебна година в България са били назначени 4200 млади учители. По думите й в последните две-три години не са закривани училища в България. 

В Русе Такева ще участва в среща, организирана от Сдружението на директорите на средното образование у нас, както и в подписването на Колективен трудов договор между Синдиката на българските учители, кметът на Русе Пенчо Милков и социални партньори.

Не пропускай

 СУ ”Васил Левски” отбеляза Световната седмица на парите

Проявата бе организирана от Джуниър Ачийвмънт България Световната седмица на парите е ежегодна глобална кампания …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *