Извънредни новини

/ВИДЕО/Община Карлово и постоянните жители на Баня поискаха писмени уверения от НИНКН

Кметът на Карлово предстои да се срещне с министъра на културата

Ръководството на Община Карлово и жителите с постоянен и настоящ адрес в  Баня настояха Националният институт за недвижимото културно наследство /НИНКН/ да им предостави писмени уверения, че ангажиментите, поети от директора на института – арх. Петър Петров, ще бъдат спазени. Това стана ясно по време на срещата организирана от института тази вечер в курортния град.

 Хората поискаха писмени уверения за хода на процедурите по обследване и обявяване за недвижимо културно наследство на центъра, парка, прилежащи сгради и терени в курорта.

Екипът  на НИНКН, воден от арх. Петров, възнамеряваше да  представи пред жителите на Баня резултатите от Териториалната програма в града, чиято цел била да оцени състоянието на недвижимите културни ценности и да идентифицира обекти, които допринасят за облика, историческата и културната памет на населеното място, съобщиха от пресцентъра на Общината.

 След като по-голяма част от местните жители не пожелаха да изслушат цялата презентация, кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметът Данка Люртова, председателят на Общинския съвет – Доньо Тодоров, представители на бизнеса и граждани поискаха писмени гаранции за казаното от директора на НИНХ. Той обясни, че вписаните до момента паметници на културата в Баня са 8, от тях в аварийно техническо състояние – 4. Освен тях експерти установили още 4 обекта, които определят като част от историческата памет на града: 3 сгради от Специализираната болница за рехабилитация, лесопарк „Калето“, павираната улична мрежа и Царската жп гара с площада пред нея.

Кметът на Баня Стамен Гешев за пореден път оповести опасенията, че ако всички тези обекти бъдат вписани като културна ценност, ще се стопират инвестиционните проекти в курорта. Според Гешев от НИНКН са обяснили, че идват да обследват стари обекти – паметници на културата, а впоследствие се оказало, че са вписани още много обекти. 

“В уведомлението не са записани не нови 4 обекта, а много нови и не е ясно защо се вписват като културно наследство“, подчерта Стамен Гешев.

Намеренията на НИНК предизвикаха напрежение в града в края на март, когато на събрание хората разбраха за започналите действия на института. От местната администрация, както и от Община Карлово възразиха срещу процедурата, защото включването на още защитени обекти ще стопира инвестиционните намерения в града.

Не пропускай

Продължава кампанията за набиране на средства за ремонт на НЧ “Христо Ботев” Калофер

Предстои третият благотворителен базар В града на гениалния поет и революционер Христо Ботев, за трети …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *