Извънредни новини

/ВИДЕО/Кръгла маса по проблемите на розопроизводството се проведе в Карлово

Бяха дискутирани много теми в сферата на розопроизводството и розопреработването

Кръгла маса  и дискусии по темите „Плануваните промени на Европейската комисия при квалифициране на розовото масло и другите етерични масла като химически субстанции и продукти“, „Розопроизводство и розопреработване“ и „Закон за маслодайната роза – предложения за промени“ се проведе в Карлово. Събитието бе организирано от Общината.

Предложените промени в Регламента на Европейския съюз, отнасящи се  до производството на продукти от етеричномаслени растения, предвиждат те да се третират не като селскостопански продукти, а да се считат за химикали.

Според проучвания на Европейската комисия в етеричните масла се съдържат елементи, които не влияят добре на енергийната система на човешкото тяло, поясни Андрей Новаков. Той подчерта, че българските представители в ЕП, българският еврокомисар Мария Габриел и нейните колеги от Франция и Италия ще направят всичко възможно предлаганите промени в регламента да не бъдат приети.

За да се случи това, са необходими научни доказателства и писмени позиции на производителите и преработвателите на етеричномаслени растения. Проучвания, направени от браншовите организации показват, че няма вредни съставки в българските етерични масла. Същото се твърди в официално становище на Института по розата, стана ясно по време на срещата.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов пое ангажимент, паралелно с позицията на браншовите организации, да изпрати в ЕП единно становище и от кметовете на Карлово, Казанлък, Панагюрище и Стрелча – райони, в които се отглеждат етеричномаслени култури.

Подробни разяснения по поставените от бранша проблеми, задължителната електронна регистрация, сателитния мониторингов контрол, ставките за плащания и държавните помощи направи Десислава Танева. Тя отговори и на въпроси на участници в кръглата маса, свързани с проблемни текстове от Закона за розата.

След предсрочните парламентарни избори на 2 април, д-р Кабаиванов ще покани Постоянната комисия по земеделие и депутатите от Пловдивска област на среща в Карлово, на която да бъде направен анализ на Закона за маслодайната роза три години след неговото приемане.

Не пропускай

В Калофер продължава кампанията „Пролет 2024″

Градинката на гроба на Калифер войвода вече е подготвена за засаждане на цветя Градинката ще …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *