Извънредни новини

/ВИДЕО/Експерти от Австрия започнаха оглед на речните корита в Каравелово, Богдан и Слатина

Те са в карловските села по покана  на Областната управа

По покана на Областната управа в карловските наводнени села Каравелово, Богдан и Слатина пристигнаха  експерти от Австрия, които започнаха огледи на щетите по инфраструктурата. Тяхното експертно становище ще бъде взето под внимание при проектиране на новите речни корита в трите населени места.

Австрийските експерти определиха видяното като катастрофа. Те посочиха, че е задължително да бъдат изградени специални съоръжения,които да спират свличането на земна маса от Средна гора:

Фелис Плеснер – експерт от “Австрийско общество за елиминиране на риска от бедствия”:  “Огромен проблем е натрупаното количество земна маса,трябва да бъде анализирано и тогава ще бъде дадена оценка какво точно трябва да се направи.  Причина за това са ерозионните процеси, реката е придошла завлякла е голямо количество пясък и го е свлякла в реката…”

До момента експертите са се запознали със снимков материал от бедствието и след него. Разгледа ли са снимките от дронове и сателит:

Себастиан Авербунг:  “И на трите места това, което видяхме е катастрофа. В началото сме на дълъг път, който трябва да извървим. В момента изследваме всички възможности, които може да се приложат, за да може да се намали опасността от повторно бедствие…”

Фелис Плеснер:  “Задължително трябва да се изградят специални съоръжения, които да спират земната маса, защото ако това се повтори всичко ще тръгне към селата и след това последствията няма да може да бъдат изчислени”.

А хората в Каравелово все още не са спокойни, тъй като  не е започнало   разчистване на милионите тонове земна маса, които  стоят натрупани  около Татлъ дере:

Славка Червенкова – кмет на Каравелово:  “Хората в Каравелово са спокойни когато в Каравелово не вали дъжд, тъй като както виждате все още речното корито не е укрепено. Ще бъдем по-спокойни, ако започне извозването на земна маса, виждате какви огромни количества е тя и след като започне изчистването й извън населеното място. Надяваме се да стане възможно най-скоро…”

Резултатите от посещението на австрийските експерти предстои да бъдат анализирани и след това на фирмите, които ще проектират новите речни корита, ще бъдат дадени предложения за оптимално ограничаване на последствията от евентуално повторно бедствие. До сега в България, опитът на специалистите от Австрия е прилаган при укрепване на свлачища от падащи камъни.

Не пропускай

В Калофер продължава кампанията „Пролет 2024″

Градинката на гроба на Калифер войвода вече е подготвена за засаждане на цветя Градинката ще …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *