Извънредни новини

Близо 17 млн.лева е бюджетът на Община Сопот

Той бе приет на извънредна сесия на Общинския съвет

Около 11 млн.лева  са от държавната субсидия, а останалите близо 6 млн.лева са приходите от местни дейности. 

Мнозинството реши да бъде създадена временна комисия от Общинския съвет, която до 30-ти март тази година трябва да определи методика, по която да бъдат разпределени 38 500 лв. за изявени деца и младежи в сферата на изкуствата, културата и спорта.

“Това е временна комисия, която ще определи методиката, а след това друга комисия със заповед на кмета ще разпределя средствата”, каза кметът.

Това провокира дебати сред общинските съветници и притеснения в някои от тях, както и в представители на спортни клубове в града, които присъстваха на сесията. Притеснение имаше и в “Мотоклуб Траки”, за които бяха гласувани 1000 лева, а не както досега 13 000 лева. Сдружението всяка година организира заключителния мотосъбор, който събира хиляди гости и любители.

“Уверявам ви, че Общината застава зад всеки клуб и ще бъдете по-доволни, отколкото досега”, заяви кметът на Сопот Станислав Стоенчев.

“Безпрецедентен случай. Огромна грешка е орязването на спортния и културния календар”, коментира общинският съветник Любомир Джапаров.

Комисията, която ще направи методика и ще определи реда и начина, по който ще се отпускат финансови помощи на изявени деца и младежи е в състав- председател Маринела Стоянова и членове Катя Адърска, Иван Петков, Марин Грънчарски и Яко Драганов.

Инвестиционната програма е в размер на 1 942 506 лв.

За спортни дейности бяха гласувани 51 000 лв., за културния календар 125 700 лв. 

Други целеви средства в размер на 19 200 лв. бяха гласувани за Планинската спасителна служба, музикалната школа „Алмадин“, Тракийското дружество „Войвода Руси Славов“, сдружение Национална културна платформа и школа „Майсторчета“ към Занаятчийския еснаф. 

„Благодаря на всички, които гласуваха за приемането на бюджет 2024 г. За разлика от 8-годишните бюджети преди това, този бюджет е балансиран. Няма дупки, няма големи инфраструктурни обекти, които да се чудим как да ги завършваме. В кв. „Сарая“ отдавна не се е случвало нищо, освен няколко дребни ремонта. Сега имаме заложени средства, макар и малко за „Сарая“. Очакваме да реализираме доста проекти и ще се радвам този квартал да придобие една много по-добра визия може би още към края на годината. Относно културата, продължаваме съвместно с читалището да правим събития. Аз като общински съветник 8 години не съм видял да има каквото и да е дофинансиране , освен за дребни ремонти, някои от които вече са компрометирани. Хубавото за Община Сопот и за културата е, че въпреки празните приказки, които се изприказваха, преди дни подписахме меморандума за къща-музей „Иван Вазов“ за голям ремонт и в момента тече процедура по избор на изпълнител“, посочи кметът  Станислав Стоенчев и добави, че в процеса на работа ще се наложи да бъдат направени актуализации на бюджета.

По предложение на общинския съветник Пепа Урумова, кметът заяви, че ще  дари една от заплатите си за закупуване на ризи за танцов състав “Копсис”.

Не пропускай

/ВИДЕО/ Талантливата певица Дани Илиева засне видеоклип към новата песен “Ще целуна ли” 

Клипът бе заснет в града на любовта-Париж Талантливата певица Дани Илиева от Карлово, която в …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *