Извънредни новини

Авторът на скандалната картина с Левски:  Той е с маска, защото цикълът от картини го изискваше и понеже мисълта в комикс-балончета е моя, исках все пак да я изрази анонимно

Авторът изпрати позицията си, която публикуваме без редакторска намеса:

“Въпросната картина е част от цикъл с картини, които са с комикс-балончета и всъщност са нещо като критика на поп-културата.Тези герои изказват мои мисли – аз им ги слагам умишлено в устата и в повечето случаи са като някакви закачки или са препратки към исторически личности и събития и понякога са критика към това, което се случва в обществото. Не съм целял нищо друго, освен да накарам зрителят да се замисли. Начинът, по който аз си изграждам творбите е на слоеве от разбирания. Това е моя подход да правя картини. Аз искам да има нещо, което да привлече вниманието на зрителя, за да може той замисляйки се върху това, което вижда да се замисли и върху нещо друго. Тоест “изкуството отвъд директното послание!” 

В конкретния случай, посланието на картината е насочено към творците, хората, които правят изкуство и коментира начините, по които те могат да правят това: сиреч в стремежа си да уловят духа на времето дали ще следват модните тенденции и утъпканите пътеки или ще изберат да не го правят. Това е дълга дискусия, която аз опитах да синтезирам в едно изречение и понеже виждам връзка с мисълта на Апостола за времето, как ние сме в него и го променяме и то – нас, реших, че това изречение може да бъде изказано само от него. 

По този начин аз изразявам уважението си към него. Той е с маска, защото цикълът от картини го изискваше и понеже мисълта в комикс-балончета е моя, тоест исках все пак да я изрази анонимно. Но както виждате сме свидетели на друг прочит. Не оспорвам правото на другите да имат такъв, но отстоявам моето право да имам мнение и свободата да го изразявам. 

За тези години след падането на Берлинската стена, така и не се научихме да уважаваме мнението, което се различава от нашето. Също не разбирам защо хората, които искат свалянето на моята картина от изложбата, не се възмущават от надписите на футболните запалянковци, които обругават името Левски или пък от тези, които си татуират лика му по краката си, което е по-скоро форма на неуважение според мен. 

Явно да се нападат картини е по-лесно. Но си мисля и друго, че всъщност това е по-скоро атака към новата директорка на галерията, заради по-новаторската ѝ политика на ръководене на галерията”.

Не пропускай

Христос воскресе!

Христос воскресе! Православният свят празнува чудото на Възкрeсението на Божия син – Исус Христос. С …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *