Шишеяд приканва към разделно събиране на отпадъците в Сопот

Градът на чешмите се присъедини  към кампанията за разделно събиране на пластмасови бутилки

Сопот е поредната Община, която постави арт инсталацията Шишеяд и по креативен и различен начин стимулира своите жители да изхвърлят разделно отпадъците си. 

По този начин градът се присъединява към  “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” – кампания на сдружение BG Бъди активен, която се осъществява за поредна година с цел повишаване нивата на разделно събиране на отпадъците. 

Над 50 са населените места в страната, в които има поставени близо 80 арт инсталации за събиране на пластмасови бутилки до 3 литра, а от сдружението координатор са категорични, че за да бъде повторната употреба на материалите успешна, е от решаващо значение хората да имат възможност да изхвърлят разделно своите отпадъци, като имат осигурени условия за това.

Шишеядът e разположен в централна част на града, до НЧ „Иван Вазов- 1871“. 

Местната администрация си е поставила за цел повишаване нивата на разделно събиране на отпадъците и рециклиране на местно ниво, а за целта на самата инсталация е разположена специална табела, показваща правилния начин, по който трябва да се третира бутилката преди да бъде пусната, за да бъде годна за рециклиране.

Сигурни сме, че инсталацията би представлявала интерес, както за деца, така и за възрастните граждани на Сопот. Тя е прекрасен инструмент  за развитие на разделното събиране на отпадъци, повишаване на екологичното съзнание на гражданите, подобряване на околната среда и създаване на екологосъобразни навици на подрастващите”, коментира кметът на Община  Сопот Деян Дойнов. Той благодари на Сдружението за прекрасната инициатива и на общинския съветник Фратьо Куртев, който постави шишеяда на определеното място.

Партньор на местно ниво е ЕКОПАК България АД, които ще отговарят  събраното количество да се предава за рециклиране.

Не пропускай

/ВИДЕО/ Ст.Стоенчев:Няма друг творец, който с такава обич и патриотизъм да е творил за България

“Днес се навършват 174 години от онзи паметен ден, в който се ражда геният. Сопот …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *