Ценно дарение получи Исторически музей-Карлово

Екипът на музея изказва сърдечна благодарност на г-н Христо Хаджидимитров от Карлово за ценните дарения, които направи на Историческия музей: Грамота и сребърен медал на Димитър Хаджидимитров от първото Пловдивско промишлено-земеделско изложение през 1892 г., Манифест от 1915 г. на правителството на Царство България, с което обявява влизането на страната ни в Първата световна война.

Манифестът е изключителна рядка изработка, текстът е изтъкан върху копринен плат. Сред дарените от него са и ценни книги, издадени преди и след Освобождението: „Учебник по география“ от 1874 г., „Уроци по землеописание“ от 1865 г., „Новия завет“ издание от 1867 г., „Граматика на турски език“ 1874 г., книгата на Г. Митов „На война с 28-ми пехотен Стремски полк“ с предговор от Иван Вазов, издание от 1918 г.

Особено ценна е книгата на Христаки Павлович „Царственик или история болгарская“ , отпечатана в 1844 г. Това е първото печатно издание на един от вариантите на „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски. Книгата е преработка на Паисиевата история, като текстът е преработен и осъвременен.

Христо Хаджидимитров е потомък на известен, стар карловски род. Предметите са били притежание на неговия дядо Димитър Ив. Хаджидимитров– един от най-изявените карловски търговци и производители на розово масло преди и след Освобождението.

Не пропускай

Много емоции и награди на първия кулинарен конкурс “От вкусно, по-вкусно с шеф Манчев” в Хисаря

Заедно с кмета на Общината Ива Вълчева бяха връчени много награди Много ястия бяха представени …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *