Извънредни новини

Фотоизложба „Карлово отблизо и далече“ на Мария Господинова и Стефан Дановски ще бъде открита по повод празника на града

Изложбата включва уникални снимки

Изложбата ще бъде открита утре по повод празника на града и 186 години от рождението на Васил Левски. Атмосферата на китното градче и близкият Балкан са изразени в изящни фотографии. 

Тези снимки показват в близки и далечни кадри уникалните места на Карлово в различните часове на деня и в цветовете на всеки сезон. 

Автори на пейзажите са двама карловци, обединени от страстта към фотографията и любовта към родния град. Фотографиите на първата авторка Мария Господинова разкриват исторически и романтични места в града, уловени отблизо в различни сезони, които сменят светлината и цветовете на малкото градче. 

Нейната камера е уловила невероятни цветове на величествения Балкан през есента, зимата и пролетта. В композициите ú присъстват емблематични сгради, улички из Старо Карлово, Водопада, известни туристически обекти и неизвестни, познати само на местните, красиви места. Те са запечатали динамиката и развитието на града. Вторият автор в изложбата Стефан Дановски използва методите на новите технологии и заснема града и долината на розите от птичи поглед.

 Панорамните фотографии ни разкриват необятни гледки към познати местности, а голямата дистанция създава усещане за безкрай. Така дори само един кадър може да демонстрира цялото многопластово разнообразие от цветове и сенки в огромен периметър от местността. В някои от тях дори можем да видим и различни метеорологични състояния, събрани в една фотография – например, докато в едната част от снимката се спуска мъгла или започва буря, в другия край все още грее слънце. 

Погледът от дистанция дава възможност да се наблюдава градоустройствения план на града и полите на Балкана, разгърнати като на длан. Стефан работи като пожарникар, и понякога дронът му служи, за локализация на пожарите на трудно достъпни места. Хобито му обаче го довежда до изложбената зала, където за първи път ще представи извън социалната мрежа панорамните изгледи, които е уловил. Мария Господинова, макар и любител фотограф, е показвала кадрите си по представителни поводи с цел художествено оформление на градската среда или пък в по-кавалетен вариант като част от календар. Сега и тя, и Стефан Дановски за първи път ще бъдат представени в експозицията като самостоятелни художествени произведения.

Изложбата се открива на 18.07.2023 г. от 18:00 часа в ОХГ – Карлово.

Не пропускай

Карловци почетоха жертвите на „Страшното“

Със заупокойна молитва и панихида, отслужени пред паметника нажертвите на Страшното в Карлово, на 20 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *