Извънредни новини

Тържествено честване на 24 май в Карлово

Приветствено слово произнесе кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, бе отбелязан с тричасова празнична програма в Карлово.

Кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметовете Антон Минев, Данка Люртова и Николай Цветков, секретарят Стефан Стефанов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров и заместник-председателят Анастасия Чолакова, директори на общински и държавни училища, педагози, ученици, стотици жители и гости на Карлово аплодираха изпълненията на училищните състави.

Тържеството започна с издигане на националния трибагреник под звуците химна на Република България.

В своето приветствие д-р Кабаиванов припомни историческите факти, свързани с Деня на светите братя Кирил и Методий, с техните следовници и просветителите от Карловския край, които ни правят горди българи.

 „Днес е един от празниците – наша опора в трудното и динамично съвремие, в глобалния свят… Има ли политически лидер от Възраждането, националреволюционер; велика личност, останала в историята на България, която да не е обичала просветата, която да не е била жадна за знание? Защото само жадният за знание човек, само просветеният е свободен духом. А който е свободен духом, той може и с оръжие да извоюва свободата на своето Отечество!.. Скъпи съграждани, духът е едно от най-ценните оръжия на всеки народ. Благословени от Господ сме ние, българите, че имаме своя азбука и още по-благословени, че я дадохме на съседни народи!“, каза кметът на Карлово. 

Той призова всички да отдадат дълбока почит към българския учител: „Поклон и уважение, скъпи български учители! Уважаеми ученици, опознавайте българския език и нашата книжовност, за да разберете, че тя е красота и съвършенство. Така, скъпи млади граждани на Карлово, ще се почувствате повече и по-горди българи. Честит празник на всички! Да живее България!“, посочи  д-р Кабаиванов.

В тържеството участваха Вокална група, квартет и танцови състави от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Карлово – символичен домакин на събитието, Мажоретен състав  и Вокална група „Славейче“ от СУ „Васил Левски“, рецитатори и танцов състав от ОУ „Райно Попович“, Формации за модерни и за народни танци от СУ „Христо Проданов“, Детско-юношески танцов състав „Розова долина“ към Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.“ – Карлово.

Не пропускай

Четирима младежи задигнаха стока от магизин за дрехи в Карлово

Те си на възраст от 16 до 20 години Според получения  сигнал в районното управление, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *