Извънредни новини

Тракийският университет представи в Карлово проекта за „Малка водородна долина“

Целта на проекта е производство на „зелен водород“, чрез който се постига  енергийно независими 

Заместник-ректорът по научноизследователска и международна дейност на Тракийския университет проф. д-р Дарина Заимова представи в Карлово проекта за „Малка водородна долина“. Кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, заместник-председателят Анастасия Чолакова и общински съветници присъстваха на презентацията на проф. Заимова.

Проектът „ZAHYR“, чийто основен координатор е Тракийският университет, е за изграждане малка „Водородна долина“. Моделът, който ще бъде приложен както в Стара Загора, така и в Карлово, е за захранване на превозните средства на Домашния социален патронаж, училищните и междуселищните автобуси и уличното осветление, поясни проф. Заимова. Тя допълни, че основната цел на „ZAHYR“ е създаване на нисковъглеродна и въглеродно неутрална икономика.

Цялата идея на проекта е производство на „зелен водород“, чрез който ставаме енергийно независими и създаваме енергийна общност. Включването на Община Карлово бе одобрено с решение на Общинския съвет. 

„Водородната долина“ е иновативна форма за съхраняване на зелена енергия, като за целта ЕС е предвидил инвестиции от над 2 млрд. евро за осъществяване на преход към водородна икономика, обобщи д-р Кабаиванов.

В проекта участват Общините Стара Загора, Карлово, Нова Загора, Кюстендил и други. Предстои включването и на други Общини към „ZAHYR“.

Не пропускай

Спира кампанията в помощ на Никол Радуйчева

Последната инициатива ще се проведе на 14-ти юни на стадион “Васил Левски” Последна инициатива в …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *