Розовият цвят в Подбалкана и тази година може да остане необран поради липсата на работна ръка

Кампанията по прибиране на розовия цвят се очаква да започне след 15-ти май

Розопроизводителите са договорили  с преработвателите цени  между 3,50 и 3,7 лева за кг розов цвят, така берачите  могат да изкарат между 50 и 100 лева на ден и въпреки това няма желаещи.

Заради липсата на работна ръка миналата година не  са били прибрани  5 000 тона рози.

Христо Николов – председател на Асоциацията на розопроизводителите в България:

 “Традиционните работници в розопроизводството са неграмотни хора, трайно безработни. Искаме от държавата да спре да взима от нашите и вашите данъци и да дава на тези хора пари, с които те да живеят и да не им се налага да работят и да ги мотивира те да излязят на полето и да бъдат полезни за обществото”.

Около 45 000 дка са розовите насаждения в България. От тях 1/3 са в  Пловдивска област. Без помощта на държавата розопроизводителите ще са принудени да продължат да унищожават и изкореняват розовите насаждения:

Мариян Русев – розопроизводител от Карлово:

 “Обвързано подпомогане не може, от Европа не го позволяват за продукти, които не са хранителни,  тук е момента на държавата дали ще иска да запази този изчезващ отрасъл….”

По данни на Асоциацията на розопроизводителите заради липсата на работна ръка тази година отново се очаква  да бъде произведено много по-малко розово масло.

Не пропускай

Ст.Станчев: Разпространяването на невярна информация от Община Карлово уронва авторитета и достойнството на читалището в Куртово

Председателят на читалището изпрати право на отговор Публикуваме правото на отговор без редакторска намеса: “Във …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *