Родственик на Левски откри част от оръжие на повече от 150 години и ценни документи 

Оръжието е било част от арсенала събиран от Левски за въстанието

Родственик на Левски откри част от оръжие на повече от 150 години и ценни документи в къщата на първия братовчед на Апостола – Васил Караиванов в Карлово. Тази вещ е част от оръжията, събирани от Васил Левски и Карловския революционен комитет за революционната мрежа за освобождаването на България от османско владичество.

Стефан Караиванов е правнук на един от най-доверените съратници на Левски. Оръжието е открито в едно от скривалищата в неговия дом.

Стефан Караиванов – родственик на Апостола :

“Това е щик от пушка, виждаме че върхът е отцепен, ударен в камък най-вероятно. Това също е било от този арсенал, който намерихме тука.  Другото, което намерихме са съоръжения за правене на патрони….”

Тази част на оръжието е била от арсенала, събиран от Левски и Карловския революционен комитет за подготвяното въстание. По-късно всичко е било иззето, в това число и личното оръжие на Апостола:

Стефан Караиванов – “63-та година на 20 век когато живеем в друг режим някой докладва, че в къщата на Караиванови има оръжия , идва полицията, обискира този миндер и наистина намира вътре оръжия. Тогава Христо Фъргов, местен краевед известен на човек, който тогава дава показания, той също е от нашия род казва има една пушка с три седефа на нея . Това е пушката на Левски…”

В друго скривалище на къщата Стефан Караиванов е открил и богат архив, който удостоверява, че първото знаме за Априлското въстание е ушито от карловката Мария Ганева за Пангюрския революционен комитет:

Стефан Караиванов- “Тук е писмото, с което се удостоверява как Мария Ганева шие 2 знамена. Едното за Карловския революционен комитет, а другото за Панагюрския и дефакто с това знаме се вдига въстанието в Пангюрище, а след това Райна Княгиня успява да доушие знамето по това знаме …”

Архивът е на повече от 120 години и предстои да бъде разчетен от експерти в Исторически музей Карлово. След това ще бъде издадена книга.

Не пропускай

8 годишният Дорин Дашинов от Карлово спечели сребърен медал на  Акватлон  в Бургас

Той успя да се пребори с по-големите от него Състезателят на “Триатлет” Дорин Дашинов спечели …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *