Проф. Валентин Караманчев е носител на Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров”

Професор Валентин Караманчев бе удостоен с Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров” за 2022 година. Заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев връчи отличието на представител от инициативния комитет, номинирал проф. Караманчев, на тържествена церемония, състояла се на 1-ви ноември в зала „Васил Караиванов“.

Наградата е учредена от Община Карлово, Съюза на българските писатели и Дружеството на българските писатели – Карлово. С престижното отличие се удостояват български и чужди автори за произведения на български език с ярък принос в националната литература, написани с обич към книжовния език, завещан от д-р Иван Богоров. Присъжда се всяка година на 1-ви ноември – Денят на народните будители.

Професор Валентин Караманчев е съвременен писател, публицист, журналист, книгоиздател. Автор е на книгите: „Пролетарска символика”, „Мървашки песнивец”, „Черешова задушница” и др. Носител е на наградата „Андрей Германов” – 1984 г., Годишната награда на Съюза на българските писатели – 1986 г., отличията „Димитър Талев” и „Людмил Стоянов” за цялостно творчество. Членува в Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти.

Номинирани за носители на Националната награда през 2022 година бяха: Тодор Билчев – поет, автор на над 80 книги с документалистика, църковна история и поезия; Галина Златарева – автор на детски книги с поезия и проза, романи за възрастни, публицистика, хумор и сатира; Николай Илчев – писател и журналист, автор на книгите: „Записки от селската кръчма”, „Крадецът на слама”, „Репортажи от нищото”, „Металургия на думите” и др.

В празничната програма взеха участие Мая Василева, която рецитира стихотворението „Българският език“, и деца от вокална група „Карловойс“ с художествен ръководител Анита Илиева.

Не пропускай

Кърнаре беше домакин на първия кръг от  “Balkan Extreme Enduro Championship” 

Състезанието се проведе в 3 състезателни дни В продължение на три дни, състезателите трябваше да …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *