Протестът продължава: „Тракия” и „Хаинбоаз” остават затворени

Браншът настоява правителството да отложи отговора на страната ни по Плана за справедлив преход

Повече от 28 часа продължава блокадата на енергетици и миньори на две възлови артерии в страната. Магистрала „Тракия” край Стара Загора и проходът „Хаинбоаз” са затворени.

Протестиращите настояват правителството да отложи отговора на страната ни по Плана за справедлив преход, който засяга бъдещето на въглищните централи. В ефира на NOVA президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че е получена покана от премиера за среща в неделя. Синдикатите още не са решили дали ще се отзоват. Министърът на енергетиката Румен Радев отива в ТЕЦ „Марица изток” 2 в опит да възобнови диалога с бранша.

Цяла нощ магистрала „Тракия” край Стара Загора остана затворена от протестиращите. Блокадата не помръдна и на разсъмване. Засилено е полицейското присъствие. Магистралата е затворена още при Чирпан. Продължава блокадата и на Прохода на републиката край Гурково. Енергетици спряха движението през „Хаинбоаз” още в петък сутринта.

Въпреки недоволството , по думите на премиера документите с Плана за справедлив преход ще бъдат внесени в Европейската комисия днес. Пред NOVA президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че късно снощи лидерите на организацията са получили покана за среща в Министерския съвет – в 16 часа в неделя. „Ако се изпрати планът днес в Брюксел, то за какво ще се виждаме утре? Ако това е някакъв ход да се седне на масата и да се разговаря – би било добре. Ако обаче е да поставим хората пред свършен факт – няма смисъл. Не мога да кажа още дали ще отидем, ще говорим и ще разберем дали в края на краищата има някакъв смисъл да седнем да говорим”, посочи Димитров.

Протестиращите не виждат и смисъл от срещата с министъра на енергетиката Румен Радев в сградата на ТЕЦ „Марица изток 2”. „Нас срещи не ни устройват категорично. Настояваме тук при нас да се проведат всички срещи – сред хората, прозрачно, не на тъмно. Няма да участваме на такива срещи в стая с 5 човека”, каза Бисер Бинев, председател на ФСО „Мини Марица-Изток”. Ако исканията им за диалог не бъдат чути – може да се стигне и до по-голяма ескалация, подчерта Пламен Димитров от КНСБ.

Не пропускай

Над 16 милиона лева загуба за дружеството ВиК Пловдив. Уволниха началника Огнян Кулишев

Управителния съвет на „Български ВиК холдинг“ ЕАД освободи от длъжност шефа на ВиК Пловдив – …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *