Правителството предложи забрана на овкусените електронни цигари

Ако законът бъде гласуван и влезе в сила, продажбата им ще приключи в края на 2023

Правителството предлага да бъде забранена продажбата на овкусени електронни цигари. Това става ясно от внесен в Народното събрание законопроект за изменение на текстовете в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.

В текстовете е посочено, че забраната ще обхване продажбата на електронни цигари с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им части.

Действащата нормативна уредба не регламентира продажбата на всевъзможните заместители на тютюна, които съдържат никотин. По този начин деца и младежи могат да ги купуват и употребяват свободно. Нараства и тревогата в обществото от употребата на такива изделия от деца, пише в мотивите на проекта.

Предвиждат се и други промени – когато нагреваемите цигари попадат в категорията на бездимните, за тях да се прилагат същите изисквания за етикетиране. Предвижда се също забрана на тютюневи изделия, които съдържат добавки в количества, които в момента на консумацията увеличават токсичния ефект, свойствата, водещи до пристрастяване.

Не пропускай

Над 16 милиона лева загуба за дружеството ВиК Пловдив. Уволниха началника Огнян Кулишев

Управителния съвет на „Български ВиК холдинг“ ЕАД освободи от длъжност шефа на ВиК Пловдив – …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *