Правителството предложи забрана на овкусените електронни цигари

Ако законът бъде гласуван и влезе в сила, продажбата им ще приключи в края на 2023

Правителството предлага да бъде забранена продажбата на овкусени електронни цигари. Това става ясно от внесен в Народното събрание законопроект за изменение на текстовете в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.

В текстовете е посочено, че забраната ще обхване продажбата на електронни цигари с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им части.

Действащата нормативна уредба не регламентира продажбата на всевъзможните заместители на тютюна, които съдържат никотин. По този начин деца и младежи могат да ги купуват и употребяват свободно. Нараства и тревогата в обществото от употребата на такива изделия от деца, пише в мотивите на проекта.

Предвиждат се и други промени – когато нагреваемите цигари попадат в категорията на бездимните, за тях да се прилагат същите изисквания за етикетиране. Предвижда се също забрана на тютюневи изделия, които съдържат добавки в количества, които в момента на консумацията увеличават токсичния ефект, свойствата, водещи до пристрастяване.

Не пропускай

Все повече българи купуват имоти в Гърция

Това се случва въпреки поскъпването там За тези, които не искат да почиват у нас …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *