Отпадане на задължителната карантина за Covid-19, обсъждат депутатите в здравната комисия

Отпадане на задължителната карантина за носители на Covid-19, болни и техни контактни лица ще обсъдят на първо четене депутатите от Комисията по здравеопазване в парламента. 

Промените в Закона за здравето бяха одобрени от Министерския съвет в началото на септември.

Според промените заболяването Covid-19 отпада от списъка на болестите, при които хората се поставят в задължителна изолация. Такива са например холера, чума, малария, полиомиелит.

Към момента, при положителен резултат за Covid-19 от проведено в лаборатория изследване, съответният човек се карантинира за 7 дни, а контактните му – за 5 дни.

В мотивите към законопроекта, подготвени през лятото на тази година, се посочва, че заболяването продължава да представлява пандемия, но не изисква прилагане на спешни противоепидемични мерки.

В средата на октомври от столичната здравна инспекция припомниха на детските заведения и училищата да спазват провеждането на сутрешен филтър във връзка с увеличилия се брой на болни от вируса.

В лечебните заведения и социалните институции за възрастни хора и хора с увреждания въведоха изискване за носене на маски от външни посетители.

На заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазване ще бъдат обсъдени и правилата за предлагане и избор на подуправител на Здравната каса.  

Не пропускай

Над 16 милиона лева загуба за дружеството ВиК Пловдив. Уволниха началника Огнян Кулишев

Управителния съвет на „Български ВиК холдинг“ ЕАД освободи от длъжност шефа на ВиК Пловдив – …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *