Окончателно: Пенсиите се увеличават с 11% от 1 юли, реши НС на НОИ

Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от 1 юли да е с 11%. Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието на Националния осигурителен институт.

Единствено от Асоциацията на индустриалния капитал са гласували “Въздържал се”. Решението на Надзора е окончателно, обясни служебният социален министър Ивайло Иванов.

Припомняме, че доклад на експерти от НОИ показа, че осъвременяването на пенсиите трябва да е с 10%. Причината – средният осигурителен доход и инфлацията са се повишили с по-малко от прогнозираното в края на миналата година. А именно от тези показатели според Кодекса за социално осигуряване зависи осъвременяването на пенсиите.

Още вчера служебният премиер заяви, че индексацията по швейцарското правило ще бъде с 11%, както е заложено в Закона за бюджета на ДОО за тази година. След заседанието на Надзорния съвет на НОИ служебният социален министър обясни, че не е необходимо парламентът да се събира извънредно, както поиска една от парламентарните групи.

Великденските добавки няма да повлияят на увеличението на пенсиите. Едното няма нищо общо с другото. Парламентът не може да взима решения, това е в правомощията на Надзорния съвет на НОИ, който взима решение с колко да се увеличат пенсиите, заяви Ивайло Иванов.

“Политиците не трябва да влияят върху взимането на решенията на един независим орган, АИКБ не са поискали 10%, въздържаха се”, допълни Иванов.

Не пропускай

Кметът на Карлово дава курбан по повод църковния празник Свети дух

На 24.6.24 от 11.00 часа в храма “Св.Богородица” На 24.06.2024 г. /понеделник/ от 11:00 ч. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *