Извънредни новини

Огнеборецът Иван Колев с вълнуващ разказ за спасителната операция в Турция

Той е участвал в намирането на изхода до третия спасен човек в град Бесни

2 седмици след спасителната операция в Турция се срещаме с Иван Колев на работното му място. Отново в готовност да потегли към поредния сигнал. Този път за оказване на техническа помощ при вдигане на автомобил след пътен инцидент.

Първото нещо, което вижда карловският огнеборец след пристигането си в град Бесни е огромната тъга в очите на оцелелите. Заедно с колегите от модула останали в един от най-тежко пострадалите градове от трусовете и започнали да помагат веднага.

Операцията в Бесни продължила четири денонощия. През това време получили сигнал за затрупана жива жена под отломките. Акцията започнала в 1 часа през нощта и продължила 19 часа:

Иван Колев: “Времето беше студено, условията трудни имаше сняг. Изхода не се прави просто с някакво копаене на дупка.  Отидохме , започнахме да търсим различни начини да стигнем до човека,  който вече бяхте сигурни че е етам и чухме по нашата апаратура…”

Спасителните екипи са чули сърдечния ритъм със специално устройство, с което са разполагали.Жената е оцеляла след прекарани над 100 часа под руините:

През цялото време си мислехме да го направим възможно най-скоро, защото тази жена е седяла десетки часове на тъмно и гладно.  До жената бяха достигнали полската група те бяха поели тази задача да я изкарат. Изглеждаше с надежда да живее и се бореше за живота си….”

След този случай, спасителната операция на българския модул е продължил в съседния град Адъяман. Въпреки положените усилия, екипите не са успели да извадят живи хора. Местното население ги е посрещало като спасители-герои.

“Най-голямото удовлетворение е, че спасявайки живот дадохме надежда, че всичко може да бъде изградено наново и доброто да възтържествува”.

Иван Колев е един от най-добрите пожарникари в област Пловдив. Има много награди и отличия. Бил е номиниран за пожарникар на годината.За него работата му е призвание и ако се наложи отново би се върнал в Турция.

Не пропускай

Четирима младежи задигнаха стока от магизин за дрехи в Карлово

Те си на възраст от 16 до 20 години Според получения  сигнал в районното управление, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *