Община Сопот и Университета по библиотекознание и информационни технологии, гр. София подписаха меморандум за сътрудничество

Гости на  Сопот бяха преподаватели и студенти в магистърска степен от Университета по библиотекознание и информационни технологии

Професор Ваня Добрева, ръководител катедра „Култура, историческо наследство и туризъм“ и членовете на същата катедра – професор Румен Драганов и професор Боряна Бужашка обсъдиха с кмета на Община Сопот Деян Дойнов форми на бъдеща съвместна работа. Те подписаха меморандум за сътрудничество.

Гостите посетиха къща музей „Иван Вазов“, където студентите в магистърска степен присъстваха на практическа лекция по литература изнесена от Иван Гранитски, член-кореспондент на Българската академия на науките. Темата на лекцията беше „Ролята на Иван Вазов, Вазовия род и Сопот във възрожденската епоха“. 

В лекцията си Гранитски представи Патриарха на българската литература като баща на всички литературни жанрове, безапелационен авторитет и ярък общественик със значимо присъствие в живота на Отечеството. Показа ролята на Вазовия род за събуждането и преобръщането на мисленето на българското населението. Своята лекция завърши с думите „Сопот е световен град, защото има Вазов и Вазовия род. Да живее Сопот и България“.

Не пропускай

В навечерието на 3-ти март: Поставиха български знамена на главната улица в Климент

Средствата за знамената са предоставени от дарител “Човечеството ще загине от недостиг не на велики …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *