Извънредни новини

Община Сопот иска да подпомогне сдруженията за саниране на сградите с още 300 000 лева

Кметът внася докладна до Общинския съвет, за да бъде взето решение

Кметът на Сопот Деян Дойнов внася докладна записка до Общинския съвет,  с която иска промяна на гласуваната вече финансовата помощ от 300 на 600 000 лева за регистрираните сдружения на собствениците, които ще кандидатстват за саниране на многофамилните жилища.

Промяната се налага, тъй като вече има регистрирани 27 сдружения, а още 5 са в процес, а това увеличава броя на блоковете, които желаят да бъдат санирани, стана ясно по време на организираната среща с жители на Сопот от ръководството на Общината.

Припомняме, че средствата ще бъдат отпуснати от бюджета на Общината за обследване и издаване на технически паспорти на сградите.

Средствата, които трябва да бъдат получени за саниране на сградите в Общината са около 15 млн.лв.

“Предполагам, че и сроковете за кандидатстване ще бъдат удължени, ще може вероятно да се кандидатства и за отпускане на още средства за саниране, но е необходимо да заявим, че подготовката на документите отнема минимум 2 месеца. Затова, всеки който от тук нататък е решил да кандидатства трябва да знае, че нещата може да не се случат”, обясни Новаков.

Той посочи, че трудно се намират енергийни фирми.

“Много е важно енергийният одитор да придвиди всички разходи по санирането. Енергийният доклад така трябва да бъде мотивиран,  че в санирането да влезе и покрива”, заяви Николай Новаков.

Кметът Деян Дойнов благодари на жителите на Сопот, които са проявили отговорност и активност  до момената. 

Не пропускай

/ВИДЕО/ Участничките в конкурса “Царица на розата” бяха посрещнати в комплекса “Шато Копса”

Те се запознаха с видовете вина и процеса на дегустация Красивите претендентки за конкурса “Царица …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *