Община Карлово обяви предложенията за наградата за  чистота на българския език

Съгласно Статута на Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“ направените предложения се обявяват в сайта на Община Карлово и местните средства за масово осведомяване.

       За 2023 година са постъпили по реда на внасяне следните предложения:
  1. Д-р Ивета Попова – автор на 17 поетични книжки: „Път през гората”, „Алеята на спомените”, „Есен в парка”, „Кокиченце, момиченце” и др. Нейни стихове и статии са публикувани в местния печат и във вестниците „Трета възраст”, „Златна възраст”, „Минаха години” и др. Тя е носител и на множество награди от поетични конкурси. Участва със стихове и проза в 16 алманаха, 6 сборника и в антология през 2021г. на Славейковата награда. Член е на Съюза на свободните писатели в България.

Вносител на предложението- „ДОБРЕВ прес” ЕООД – гр. Разград

  1. Доцент д-р Петър Ненков– полковник от запаса и резерва, доцент, доктор във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив, където преподава учебни дисциплини, свързани с правото, военната история, националната и международна сигурност. Завършил е Висшето народно военно училище „Васил Левски” – Велико Търново и Военна академия „Георги Раковски”, право и магистратура по журналистика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Автор е на 25 книги с поезия, проза, публицистика с военноисторическа тематика, проблеми на националната сигурност и краеведчески изследвания. Участва със свои стихове в националната поетична антология „Българска поезия в 21 век”. Почетен член на СОСЗР, член на Военноисторическата комисия, носител на наградата на Община Карлово – 2014 г. и Военноисторическата комисия – 2017 г.

Вносител на предложението е Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Общинска организация „Васил Левски” – гр. Карлово.

  1. Красимира Жечева Байлс /Кей Джей Би/ – съвременен български писател – белетрист, майстор на разказа, автор на сборник с разкази „Птича песен” – 15 разказа, представящи отрязъци човешки съдби. Всеки един от тях носи специфично послание. Художествено се пресъздават темите за войната и мира, доброто и злото, живота и смъртта. Кей Джей Би е член на Съюза на независимите писатели, на сдружение „Литературно общество”, Съюз на европейски писатели и писатели от други континенти. Награждавана е с плакет „За принос към литературата” на Сдружение „Литературно общество” – Варна през 2019 г., Първа награда в Чикаго, САЩ за разказа „Птича песен” (Салон на българската култура и духовност 2017 г. в конкурса „Изящно перо”).

Вносител на предложението е самата авторка.

  1. Тодор Билчев – български поет, автор на над 80 книги с документалистика, църковна история и поезия. Редица негови поетични книги са посветени на родолюбието, българщината, патриотизма, вярата и любовта към майката. Автор е на стихосбирките: „Прашинки от Безкрая”, „Светлина в душата ми погледна”, „Тъга по вечност”, „С обич”, „Дух и тъга”, „Жажда за полет” и др. Лауреат е на националната литературна награда „Светлоструй” за документалистика, национален хумористичен конкурс „Вятърничави истории” и други престижни отличия.

Вносител на предложението е Йордан Василев, председател на Съюза на свободните писатели, филиал Русе.

  1. Атанас Капралов – съвременен български поет, автор на поетични и прозаични книги – стихосбирките „Нежен скитник”, „Завръщане в слънцето”, „Голота”, „Жив и свободен”, книги за деца, сборници със спомени и разкази за родния си град. Носител е на националната литературна награда „Димчо Дебелянов” за 2008 г., „Златен Пегас” за 2012 г. и др. национални и международни награди. Член е на Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти.

Вносители на предложението са: Иван Есенски – член на Съюза на българските писатели и Михаил Гунчев – председател на „Дружеството на българските писатели – Карлово”.

Наградата се връчва в Деня на народните будители на 1 ноември 2023 г. от 17:00 часа в зала „Васил Караиванов“ – Община Карлово.

Община Карлово кани на тържествената церемония вносителите на предложенията и номинираните, гражданите на общината, всички които обичат, ценят и се гордеят с българския език, един от древните световни езици, на които се говори, чете и пише и през 21 век.

Не пропускай

Карловска художничка дари на СУ “Васил Левски” ценен портрет на Апостола

Петра Керкенезова силно се е впечатлила от изявите на учениците Впечатлена от вълнуващите ежегодни прояви …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *