Община Карлово иска от Агенцията за държавна финансова инспекция да провери разходването на публичните средства на шест читалища

Средствата от държавната субсидия не стига до самодейците

До исканата проверка се стига след като  звено „Вътрешен одит“ в местната администрация ревизира читалищата в Клисура и в селата Иганово, Розино, Куртово, Соколица и Каравелово и  установени различни по вид пропуски и нарушения.

Основно  нередност в читалищата , е че средствата от държавна субсидия се изразходват единствено за заплати и отсъства активна дейност на самодейци. Установяват се и  липси на документи как  именно се изразходва субсидията:

Данка Зидарова- Люртова – зам.-кмет на Община Карлово: “В Куртово имат субсидия, нямат дейност, нямат документи. В Соколица има нов председател натъкнал се е на финансови нарушения, ще искаме задължително вътрешен одит.В Иганово не намерихме никакъв документ как се изразходва субсидията, правени са ремонти, за които също няма документи…”

Читалището в Клисура има сключен безсрочен договор от 2007-ма година с фирма за съвместна дейност. Не са провеждани и  задължителните отчетни събрания всяка година:

Данка Люртова: “Реално помещението е кафе-аператив, сключва се анекс за неопроделено време. Не видяхме документи , че цялата субсидия се изразходва само за заплати, осигуровки и хонорара на счетоводителя, дейност никаква, извършва се от детската градина , училището…”

Секретарят на читалището в Клисура  коментира, че не се притеснява от извършената проверка. А по отношение на договора за наем, заяви, че са проверявани и от Окръжна прокуратура преди няколко години:

Лалка Кантимирова – секретар на НЧ “20-ти април 1876” Клисура: “Нарушения не бяха открити и преписката беше прекратена,  този договор е разнищван от самото начало.Защо е безсрочен?- за да може във всеки един момент която от страните желае да може да го прекрати…”

Председателят на читалището, пък призна,  че не знае как се изразходва субсидията и наистина липсва самодейност в културната институция:

Христина Калчева – председател на НЧ “20-ти април 1876” Клисура: “За съжаление отчетни събрания се правят само когато трябва да се избере председател, а не както е по устав всяка година”.

И в Розино 4-та година не е проведено отчетно събрание. Библиотеката е в окаяно състояние и няма никаква самодейност:

Мария Бегова – председател на НЧ “Звездица” Розино:  “За да имаме дейност много трудно се намират ръководители на състави и друго не е като едно време някой да дойде и да води без пари…”

Читалището в Каравелово не е предоставило нито един документ за 2024, нито кога са провеждани отчетни събрания:

Данка Люртова : “Дори от последното събрание, с което бе сменено името на читалището на нас не ни дадоха някакви документи, колко човека са присъствали, кои са били уведомени, как са гласували…”

Председателят на културната институция в селото не отговари на нашите обаждания по здравословни причини, а секретарят отказа да коментира, защото все още не е получила протокол от извършената проверка. Документите от вътрешния одит н на читалищата в района,  ще бъде предоставен на Агенцията за държавна финансова инспекция. Община Карлово ще поиска , чрез Националното сдружение на общините в България,  да бъдат извършени законодателни промени,  които да дадат възможност около 50 % от държавната субсидия  да се използва за изключително за подпомагане на самодейците. Така читалищата  ще работят  ефективно като културни институции, които са  важни за  живота в селата.

Не пропускай

Блъснаха жена на пешеходна пътека в района на жп гарата в Карлово

Откарана  е в пловдивска болница Отново блъснат пешеходец в района! Жената е блъсната от джип …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *